HLS umjesto odluke o nastavku štrajka liječnika održao radni sastanak

IZVANREDNA skupština Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS) danas je, zbog nedostatka kvoruma, umjesto odluke o mogućem nastavku štrajka liječnika, raspravljala samo o prijedlozima daljnjih postupaka vezanih uz štrajk liječnika i uvođenje radne obveze.

Na izvanrednu skupštinu, na kojoj je bio i ministar zdravstva Andro Vlahušić, nije se odzvalo više od pola članova, pa je skupština pretvorena u višesatni radni sastanak na kojemu su članovi HLS-a govorili o svojem viđenju daljnjih aktivnosti.

"O prijedlozima iznesenim na današnjem skupu HLS će provesti referendum među članovima nakon kojega će, ovisno o rezultatima, Glavni odbor odlučiti o eventualnim akcijama", izjavio je predsjednik HLS-a Ivica Babić novinarima nakon sastanka.

On je na sastanku predložio da se do 15. listopada stavi moratorij na štrajk liječnika i zatraži od ministra Vlahušića nastavak socijalnog dijaloga o povišici plaća i većim pravima liječnika.

Ako se do 15. listopada ništa ne postigne, Babić predlaže nastavak tzv. tihog štrajka tako da se u zdravstvenim ustanovama primaju samo hitni pacijenti.

No, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora Dubravko Orlić smatra da se liječnici neće odazvati na štrajk jer su početkom godine, potpisujući peticiju o smjeni ministra zdravstva, kako je rekao, bili sankcionirani. Na kraju će se protiv nekoliko ljudi podignuti kaznene prijave i oni će završiti u Đorđićevoj, rekao je Orlić.

Predložio je da se sve stranke očituju o liječničkim zahtjevima kako bi znali za koga će glasati na parlamentarnim izborima.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minago ocijenio je kako liječnici ne zaslužuju radnu obvezu, ali je predložio da se odluka o mogućim akcijama odgodi dok se ne sastavi nova Vlada.

Na sastanku su se mogla čuti i radikalnija stajališta, od zahtjeva za kršenjem radne obveze do prijedloga da se HLS-u da punomoć za kolektivni otkaz ugovora o radu.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je kako je spreman Vladi predložiti ukinuće radne obveze već sutra ako bolesnici i dalje budu dobivali punu zdravstvenu zaštitu i ako liječnici ne nastave štrajk.

Ministar zdravstva ujedno je istaknuo da je ostalo samo 57 dana do parlamentarnih izbora, te da Vlada u ta dva mjeseca neće donositi nikakve odluke o liječničkim plaćama.

O budućnosti će odlučivati političke stranke koje se budu kandidirale na izborima i koje dođu na vlast, rekao je Vlahušić.

Ta je Vlahušićeva izjava izazvala oštre reakcije sindikalaca, koji su zatražili da ga se izbaci iz liječničkih udruga nazivajući ga "elementarnom nepogodom".

Zahtjeve HLS-a za potpisivanjem strukovnoga kolektivnog ugovora, zaštitom stečenih prava, te primjerenom cijenom rada poduprli su čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Pročitajte više