Indexov novinar u DORH-u: Neka sada otkriju kakve veze s Kamenskim imaju Kutle, Pavić i Todorić

ILKO ĆIMIĆ, novinar Indexa, danas u 12 sati bio je u Državnom odvjetništvu, gdje je pred zamjenicom općinske državne odvjetnice Mirelom Alerić Puklin dao iskaz o svom pisanju o aferi Kamensko. DORH je Ćimića saslušao u svojstvu svjedoka, u sklopu istrage protiv nepoznatog počinitelja kojeg se tereti za kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ-a.

"Drago mi je da sam potaknuo Državno odvjetništvo da napokon radi svoj posao. Ako im je trebalo samo deset dana da postupe po prijavi o navodnom curenju podataka te me pozovu da o tome svjedočim, ne sumnjam kako će sada pozvati i sve aktere afere Kamensko u DORH uključujući Ninoslava Pavića, ali i odgovorne iz tvrtke Agrokor, odnosno Todorića, kako bi se napokon razjasnilo rastakanje Kamenskog", izjavio je Ćimić nakon svjedočenja u DORH-u.

Index je poziv DORH-a doživio kao udar na medije i prijetnju kojoj bi krajnji cilj bio odustajanje od daljnjeg istraživanja u objavljivanju dokumenata o aferi Kamensko te umiješanosti Ninoslava Pavića i Ivice Todorića. Usprkos pritiscima iz Državnog odvjetništva Index neće odustati od istraživanja ove afere.

HND upozorio Državno odvjetništvo: Vršite neprimjereni pritisak na novinara Ćimića!

Uoči saslušanja Indexovog novinara Ilka Ćimića oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

"Zabrinuti smo zbog pritisaka kojima je od strane Državnog odvjetništva izložen novinar portala Index.hr Ilko Ćimić, koji već duže vrijeme prati slučaj Kamensko.

> "Reporterima bez granica" prijavljen slučaj pritiska DORH-a na Index.hr


> DORH vrši pritisak na novinara Indexa: "Novinari ne smiju biti svjedoci u aferama!"

> Udar na slobodu medija: Novinar Indexa pozvan na ispitivanje u Državno odvjetništvo!

"DORH je naložio obavijesni razgovor sa Ćimićem kao svjedokom zbog odavanja službene tajne, iako je riječ o predmetu od velikog javnog interesa, koji još uvijek nije u istrazi i nema oznaku tajnosti", upozoravaju iz HND-a.

Posebno zabrinjava činjenica da je DORH odlučio saslušati Ćimića na zahtjev osoba koje se povezuju s aferom Kamensko.

"DORH time vrši neprimjereni pritisak na novinara Indexa. Podupiremo novinarska istraživanja koja idu u pravcu razotkrivanja slučajeva kriminalne privatizacije", stoji u priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke. 

Pročitajte više