HODOROVSKI OPTUŽEN ZA PRIJEVERE I UTAJU POREZA

Tajna policija uhitila je najbogatijeg Rusa, naftnog tajkuna Mihaila Hodorovskog iz njegova zrakoplova u Sibiru i predala ga sudu u Moskvi, gdje je optužen za prijevaru i izbjegavanje plaćanja poreza.

Nakon mjeseci predizbornog natezanja s predsjednikom Vladimirom Putinom, čini se da je taj potez isplaniran kako bi se pokazalo tko je stvarni šef nevjerojatno bogatih ruskih oligarha, koji kontroliraju rusku industriju i prirodne izvore.

Glasnogovornik Glavnog tužitelja rekao je da je naftni magnat uhićen na pisti u Novosibirsku nakon što se u petak nije pojavio na saslušanju u Moskvi. Dodao je da je Hodorovski sletio u Moskvu i da ga se tereti po sedam točaka optužnice.

Tužitelji kažu da je riječ o prijevarama "neprocjenjive" vrijednosti i milijardu dolara neplaćenoga poreza. Hodorovski je iz tužiteljeva ureda prebačen na sud, koji će odlučiti o njegovu zadržavanju u pritvoru.

Optužnica tereti 40-godišnjeg Hodorovskog kao pojedinca i predsjednika uprave naftne kompanije Yukos, najveće ruske naftne tvrtke. Popularno nazvan "čovjek od 11 milijardi dolara" bio je uključen u mjesecima duge sukobe s Kremljem uoči parlamentarnih izbora u prosincu i Putinova očekivanog reizbora u ožujku 2004. godine.

Najbogatiji čovjek u Rusiji figurirao je kao budući predsjednik Rusije. Rado je provodio vrijeme s novinarima, no uporno je odbijao govoriti o svojem privatnom životu.

Bivši čelnik ruske komunističke omladine i novopečeni bankar obogatio se početkom privatizacije nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, kada je državu uvjerio da mu gotovo badava proda neka od najvećih naftnih polja u Sibiru.

Kako bi se uveo u posao, mjesecima je radio na bušotinama u zabačenoj sibirskoj divljini. Shvativši da je uspjeh u poslu moguć samo uvođenjem zapadnjačkih standarda, zaposlio je strane menadžere, a dioničarima je isplaćivao dividende, koje su bile veće od iznosa kojim je platio cijelu kompaniju.

Do ožujka 2003. godine, Hodorovski je Yukosu pripojio manji Sibneft i stvorio naftnog giganta vrijednog između 12 i 15 milijardi dolara. Proširena kompanija ima najveće naftne rezerve na svijetu i proizvodi trećinu ukupne ruske nafte.

No, pohlepni Hodorovski, rođen u Moskvi u obitelji inženjera, kao da se ne želi poigravati sa svojim golemim bogatstvom.

"Nisam baš osobit ljubitelj mora", odgovorio je jednom prilikom na upit zašto, poput ostalih ruskih bogataša, ne kupi vilu u nekom od mondenih francuskih ljetovališta. Umjesto toga, ulagao je u visoku tehnologiju i znanje. Njegov raskošni ured obiluje tehničkim novotarijama, no sam se Hodorovski na poslu često pojavljuje odjeven u majicu i ne voli kravate.

Hodorovski, otac četvoro djece, financijski podupire rusku liberalnu opoziciju. Mnogi ga vide kao budućeg ruskog predsjednika, navjerojatnije 2008. godine kada aktualnom predsjedniku Putinu istekne drugi mandat.

(Hina) bcav sv

Pročitajte više