Hondina nova generacija robota: Humanoid Asimo

HONDA je u srijedu u Tokiju predstavila novu generaciju svog humanoidnog robota dvonošca zvanog Asimo, a riječ je o prvome modelu koji zna trčati.

Nova generacija robota Asimo može trčati brzinom od 3 kilometra na sat ili hodati 2,5 kilometara na sat a da pritom ne izgubi ravnotežu.

Krećući se Asimo se zna dočekati na noge i apsorbirati udarce. "Kada trči, njegova oba stopala istodobno se odljepljuju od tla tijekom otprilike 0,05 sekunde", objasnio je glasnogovornik tvrtke Honda Motor.

U Asima je ugrađen sustav "kontinuiranog samostalnog kretanja" te on može premostiti određenu udaljenost izbjegavajući zapreke.

Poboljšana mu je i sposobnost interakcije s ljudima zahvaljujući ugradnji niza novih, osjetljivijih vizualnih hvatača i mehanizama. Tako on može hodati uz bok s nekom osobom ili joj pak stegnuti ruku a da je pritom ne smrvi.

Asimo ima 36 stupnjeva slobode, odnosno 8 više nego li njegov predak. Stupanj slobode nekog predmeta određuje se sposobnošću da izvede pokret u jednome smjeru u odnosu na neku fiksnu točku.

Tako mu se zdjelica može okretati, palac mu je pokretljiv zahvaljujući motoru koji se razlikuje od motora koji kontrolira četiri preostala prsta Asimove šake, a članci su mu ugrađeni i u zapešća.

Novi Asimo težak je 534 kilograma i visok 130 centimetara, odnosno ima 2 kg i 10 cm više od svoga pretka.

Zahvaljujući bateriji njegova samostalnost traje približno jedan sat.

Honda Motor prva je tvrtka u svijetu koja je 2000. godine izradila dvonožnog humanoida koji zna hodati. Namjena je humanoida zamijeniti ljude u obavljanju nekih profesionalnih zadaća kontrole i logistike ili pak pomagati u domaćinstvu.

Pročitajte više