Hotelijer Todorić bio je vladin strateški partner, a Valamar im je danas "ucjenjivač"

Foto: Hina, Valamar

"POSTAVIT ću jedno pitanje: Koje to fiskalne neizvjesnosti?", upitao se danas ministar financija Zdravko Marić komentirajući najavu Valamara da odustaje od investicija zbog neizvjesne fiskalne politike. Nakon što je jučer ministar turizma Gari Cappeli rekao da je iznenađen i da ne vidi problem oko odgode investicija, danas se tako "čuđenju" pridružio još jedan član vlade, ministar Marić.

Svi se čude

Podsjetimo, Valamar Riviera, jedna od najvećih hotelskih kompanija koja djeluje u Hrvatskoj, najavila je da odgađa investicije zbog neizvjesne fiskalne politike za investiture u turizam te izazova u pripremi potrebne tehničke dokumentacije. Valamar Riviera objavila je sredinom prošle godine strategiju poslovanja do 2020. godine. Tada je najavljeno da će realizirati investicije vrijedne od 1,5 do 2 milijarde kuna. Ovom odlukom navedeni ambiciozni plan dolazi u pitanje.

Cappeli tvrdi kako nema potrebe za nekakvom jačom reakcijom na Valamar, budući da je Hrvatska donijela paket poreznih mjera prije godinu dana.

"Nije to bilo jučer", čudio se Cappelli pred novinarima reakciji iz Valamara. Nakon Cappelijeve konferencije reagirao je Valamar, pojasnivši kako je investicija odgođena zbog zastoja u pripremi tehničke dokumentacije, ali i nesigurnosti u poslovnom okruženju kao što su neizvjesna primjena zakona o porezu na nekretnine i zakona o turističkom zemljištu, koji mogu utjecati na isplativost ulaganja.

"Dosta je više tih ucjena i stalnih pritisaka na vladu", naglasio je danas Marić. No, mnogo toga je pogrešno u reakcijama ministara Marića i Cappelija, pa krenimo redom.


1. Znate li kojem hotelijeru se izlazilo u susret? Todoriću!

Vlada je u veljači ove godine donijela odluku o proglašenju projekta rekonstrukcije hotelskog kompleksa "Hoteli Plat", vrijednog 428 milijuna kuna, strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Bio je to Todorićev projekt, odnosno projekt Hotelske grupacije Karisma Hotels Adriatic, a vlada se obvezala da će investitoru pomoći niz državnih tijela, poput Državne geodetske uprave, Državnog odvjetništva, Općine Župa dubrovačka na čijem se području projekt realizira, kao i ministarstva prometa, pravosuđa i graditeljstva. Svrha proglašenja projekta strateškim bila je da se ubrzaju dozvole i sami radovi te da se izbjegnu nepotrebni birokratski problemi.

Tako se jučer Todoriću izlazilo u susret, a kritika Valamara, koji između ostalog tvrdi da ima problema s tehničkom dokumentacijom, proglašava se - ucjenom.

2. Fiskalnu neizvjesnost možemo zahvaliti Mariću i Plenkoviću

"Ne vidim što je novo u porezu na nekretnine u odnosu na onaj kad su donijeli primarnu odluku. U šestom mjesecu, kada su donosili odluku, na snazi je bio isti zakon kao što je i danas, nema nikakvih novosti", ustvrdio je danas Marić govoreći o Valamaru. No, premijer Plenković je samo par sati kasnije potvrdio odluku o odgodi poreza na nekretnine, najavljujući i nove zakone za lokalnu zajednicu.

"Zakon će se modificirati", rekao je danas Plenković, pa tako do danas nije poznato kako će se točno obračunavati porez i koliko će se morati izdvajati za isti. U isto vrijeme, godinama stoje neriješena pitanja turističkog zemljišta i pomorskog dobra pa teza o "neizvjesnosti" itekako stoji.


3. Vlada grabi novac iz turizma pa se onda čudi reakcijama

Dvostruko povećanje PDV-a, aktualno povećanje naknade za OIE i porez na nekretnine tri su svježa primjera enormnih povećanja obveza za poslodavce turističkog sektora. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca tvrde kako će se na turistički sektor odraziti i kriza u Agrokoru, kao i milijunski iznosi dodatnih davanja koja su za turistički sektor uvedena u zadnjih godinu dana.

Naravno, veće porezno zaduženje vodi i prema smanjivanju investicija, no čini se da to u vladi teško shvaćaju. Činjenica da u Hrvatskoj gotovo da i nema greenfield investicija i stranih ulaganja potvrđuje da Hrvatska ima najlošije uvjete za turistička ulaganja na Mediteranu.

4. Budi ministar turizma i uživaj

U Hrvatskoj se već godinama grabi za fotelju ministra turizma. Riječ je o najpoželjnijom fotelji koja sa sobom donosi najmanje političkog rizika.

Pravila vladanja su jasna. Kada se brojke dižu, tada su za to zaslužni čelni ljudi Ministarstva i turističkih zajednica, a kada su brojke loše, krivo je loše vrijeme. Isto tako, za ministra turizma izuzetno je bitno širiti optimizam.

Hrvatska je preživjela ministra turizma Damira Bajsa koji je na početku svog mandata prostodušno priznao da zapravo nikad nije bio u hotelu. Pamtit ćemo ga po famoznoj šestoj mjeri Sanaderovog plana izlaska iz krize kada je predložio da Hrvati maturalna putovanja provode u zemlji. No, nisu se proslavili ni oni nakon njega, uključujući Cappellija.

Hrvatska nema strategiju turizma, a ono što postoji na papiru kao "Strategija razvoja hrvatskog turizma" jednostavno se ne provodi. No, nema potrebe za panikom, budući da i ove godine imamo rekordan broj noćenja. Uostalom, ministar Cappelli zaključio je raspravu o Valamaru riječima kako je on - optimist. 

Pročitajte više