HPF: Mesić ponavlja tvrdnje za koje nam se ispričao prije pet godina

HRVATSKA pozadinska fronta (HPF) opovrgnula je danas ponovljenu tvrdnju aktualnog Predsjednika Republike i predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića da je i u prvom konvoju sudjelovao u deblokadi Dubrovnika, navodeći da im se Mesić za tu tvrdnju u prvoj predsjedničkoj kampanji, koju su mu osporile, javno ispričao, da bi nakon pet godina ponovio istu priču, kao da isprike nije ni bilo.

"Mesiću ne priliči da i u drugoj predsjedničkoj kampanji proturječi vlastitim izjavama iz 2000. i ističe zasluge koje mu ne pripadaju", navodi HPF u pismu i ponovo podsjeća Mesića da je prvu deblokadu Dubrovnika, prije konvoja Libertas učinilo osam Zagrepčanki noseći brodom Balkanija 80 tona humanitarne pomoći.

U pismu navode da je Mesić i tijekom prošle predsjedničke kampanje 2000. izjavio da je dobio čin general pukovnika HV-a zbog sudjelovanja u deblokadi Dubrovnika brodom Libertas, te da su i tada članice HPF-a (nestranačke i nevladine udruge) osporile njegove tvrdnje i dokazale da nije bio sudionik stvarne deblokade i prvog konvoja, te da im se Mesić tada javno ispričao, ali da se nakon pet godina ponavlja ista priča kao da isprike nije ni bilo.

Podsjećaju da je put u opkoljeni Dubrovnik u listopadu 1991. bio čin potpore Dubrovčanima, ali i izraz bunta zbog okupacije juga Hrvatske i spremnost da se nikome ne preda ni pedalj Domovine. Članice udruge osnovane 1991. i ugašene 1997. napominju da su noseći pomoć braniteljima prije i poslije Dubrovnika prošle i neka teža ratišta od Slavonije do juga Hrvatske te da za taj težak i opasan rad nisu tražile nikakve privilegije i činove.

Ističu da su kao i mnoge druge humanitarke, svoj rad financirale same, a ni danas ne traže ništa posebice imajući na umu stotine pravih branitelja koji nemaju činove, a zbog materijalnih prilika jedva prehranjuju obitelj.

Pročitajte više