Hrebak: Plinara poskupljenje plina prebacila na ustanove izvan Zagreba, tužit ćemo je

Ilustracija: Slavko Midzor/PIXSELL

SABORSKI zastupnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak danas je na svom Facebook profilu optužio tvrtku Gradska plinara Zagreb - Opskrba da je poskupljenje plina prebacila na ustanove izvan Zagreba, dok je od viših računa zaštitila ustanove koje su u vlasništvu Grada Zagreba.

"Ukoliko su ove informacije istinite, onda je to skandal koji će imati ozbiljne posljedice", piše Hrebak.

"Ustanovama u vlasništvu Zagreba ostavili staru cijenu"

"Naime, prema dostupnim dokumentima i informacijama, ispada da je Gradska plinara Zagreb opskrba (GPZO) u vlasništvu Grada Zagreba odlučila javnim ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba (knjižnice, bolnice, muzeji, itd) ostaviti staru cijenu plina, a cjelokupno poskupljenje prebaciti na bolnice, knjižnice, vrtiće, muzeje... drugih gradova, koji nisu u Zagrebu ili su u vlasništvu države (pogledajte video prilog)", piše Hrebak.

"I dok su te ustanove u drugim gradovima i općinama, a koje plinom opskrbljuje GPZO, već u studenome 2021. godine dobivali anekse ugovora s tri puta većom cijenom plina, ustanove u Gradu Zagrebu koje imaju istog opskrbljivača očito su sudeći po ovom prilogu RTL-a, ostale na istim cijenama, bez aneksa, jer ispada da je menadžment znao da nisu kupljene dovoljne količine plina po tada 'normalnim' cijenama", piše Hrebak.

"Raskinuli smo ugovore, tužit ćemo ih"

Grad Bjelovar je imao ugovore s drugim opskrbljivačima, izuzev dvije ustanove – bjelovarske Gradske knjižnice i Gradskog muzeja koje su dobile anekse s promijenjenim formulama izračuna cijene plina i to bez objašnjenja – što je rezultiralo povećanjem cijene za više od 300%, navodi gradonačelnik Bjelovara.

Piše i da su nakon konzultacija s pravnicima, odlučili raskinuti ugovore s tvrtkom Gradska plinara Zagreb - Opskrba te da će ih tužiti.

"Ako se pokaže da je istina da se namjerno diskriminiralo ustanove izvan Zagreba kao i državne ustanove i tvrtke u Zagrebu u korist ustanova Grada Zagreba kako bi se popravila šteta loših odluka ili je donesena sporna politička odluka o tome – onda je to ne samo skandalozno, nego sramotno", piše Hrebak i savjetuje bjelovarskim poduzetnicima da tuže GPZO.

Sveti Duh bez poskupljenja, KBC Zagreb dobio ogroman račun

Hrebak se referira na prilog koji je objavio RTL, a u kojem se navodi da u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh poskupljenje plina nisu ni osjetili zbog fiksne cijene koja je definirana ugovorom.

U isto vrijeme bolnice koje nisu potpisale ugovor, kao primjerice najveća u zemlji KBC Zagreb, moraju podmiriti račun za prosinac 375 posto veći.

Index je poslao upit Holdingu, njihov odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Pročitajte više