Hrvatska epidemiološka služba spremna za svaku pandemiju gripe

HRVATSKA epidemiološka služba stručno je i logistički spremna za svaku moguću pandemiju gripe, izjavio je danas Hini epidemiolog Borislav Aleraj iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dodajući kako nema naznaka da bi do pandemije moglo doći tijekom ove sezone gripe.

Upozorenja azijskih stručnjaka o neizbježnoj pandemiji koju bi mogao uzrokovati virus ptičje gripe nisu ništa novo, kaže Aleraj.

Pripreme za takvu pandemiju, kao i za pandemiju koju može izazvati neki drugi oblik virusa gripe traju na poticaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) već nekoliko godina.

"HZJZ je poduzeo sve potrebne mjere koje se tiču sustava nabave cjepiva i opskrbe tržišta potrebnim lijekovima, uključujući spremnost viroloških laboratorija za otkrivanje uzročnika te epidemiološko kretanje gripe", rekao je Aleraj.

Ističe da je broj slučajeva u kojima su od ptičje gripe oboljeli ljudi dosad bio mali (oko 17 slučajeva). Ni u jednom slučaju nije se radilo o zarazi s čovjeka na čovjeka iako se to u određenim okolnostima može dogoditi.

Iako je u prošlosti do pandemija dolazilo ciklički u razmaku 20-30 godina, posljednja pandemija gripe zabilježena je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je u Hrvatskoj oboljelo pola milijuna ljudi. Najteža pandemija gripe u Europi, tzv. Španjolka, dogodila se 1916. godine.

Ove se godine očekuje uobičajena epidemija gripe, s prvim oboljelima u drugoj polovici prosinca ili početkom siječnja. Dosad u Europi nije zabilježen ni jedan slučaj gripe.

Pročitajte više