Hrvatska radi na prilagođavanju zakonodavstva ICC-u

HRVATSKA radi na prilagođavanju svojega zakonodavstva odredbama Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) kako bi sama sudila osumnjičenima za ratne zločine i praktički isključila moguće aktiviranje nadležnosti Suda, rekla je u ponedjeljak u New Yorku hrvatska ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid AntičevićMarinović.

Ministrica Antičević-Marinović sudjeluje u radu druge Skupštine država stranaka Rimskoga statuta ICC-a koji se od 8. do 12. rujna održava u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Hrvatska već radi na prilagođavanju svojega zakonodavstva kako bi primijenila Rimski statut i uspostavila pravne mehanizme koji će jamčiti komplementarnost hrvatskog pravosuđa s ICC-jem, kazala je.

Hrvatska je započela harmoniziranje odredaba svojega Kaznenog zakona s Rimskim statutom "uključujući zapovjednu odgovornost i kazne", rekla je hrvatska ministrica.

Hrvatski sabor je u lipnju dobio Zakon o primjeni Statuta ICC-a i progonu zločina protiv međunarodnog ratnog prava koji će, kada bude usvojen, uspostaviti organizacijske i proceduralne pretpostavke za provedbu obveza koje proizlaze iz Statuta.

"Treba spomenuti da organizacijska rješenja predstavljena u ovom Zakonu u velikoj mjeri odražavaju praktična iskustva hrvatskog pravosuđa u istrazi i progonu ratnih zločina", rekla je ministrica Antičević-Marinović. "Jačanjem institucionalnih i profesionalnih mogućnosti pravnoga sustava kako bi učinkovito odgovorio na ratne zločine, on izravno pridonosi ciljevima i vrijednostima Rimskoga statuta i, u skladu s načelom komplementarnosti, praktički isključuje mogućnost aktiviranja nadležnosti ICC-a", dodala je.

Ministrica Antičević-Marinović je upozorila i na opasnost koju predstavlja nedavanje potpore ili otvoreno protivljenje Sudu.

"Mada imamo obzira prema zabrinutostima država nečlanica, vjerujemo da odgovaranje na njih ne bi trebalo ići na uštrb integriteta i učinkovitosti Suda", rekla je Antičević-Marinović članicama Skupštine stranaka Suda. "Željeli bismo vjerovati da su neki od nedavnih događanja samo neizbježna privremena sredstva koja neće ograničiti legitimnu nadležnost Suda", nastavila je.

Sjedinjene Države ne priznaju nadležnost ICC-a tvrdeći da bi se njihovi državljani mogli suočiti s politički motiviranim optužbama. Američki State Department provodi pritisak na vlade zemalja u svijetu da prihvate bilateralne sporazume o imunitetu koji bi izuzeli sve američke državljane od ovlasti Suda.

Kina nije potpisnica sporazuma o Sudu dok ga je Rusija potpisala, ali ne i ratificirala.

Prvi stalni Međunarodni kazneni sud (ICC) inauguriran je početkom godine u Den Haagu, a 18 izabranih sudaca i glavni tužitelj će stvarno započeti s radom tek krajem godine.

ICC je jedini stalni svjetski sud za individualnu odgovornost za ratne zločine, uključujući genocid, kao i za zločine protiv čovječnosti i agresiju.

Hrvatska sudjeluje u procesu stvaranja ICC-a od samoga početka, a ranom ratifikacijom njegovog Rimskoga statuta, pravnog temelja postojanja i rada Suda, potvrdila je snažnu političku i pravnu potporu njegovoj uspostavi.

Na ovogodišnjem zasjedanju Skupštine država stranaka ICC-a članice će donijeti proračun Suda za 2004. i izabrati zamjenika tužitelja.

Hrvatska aktivno sudjeluje u radu Biroa skupštine, tehničkog tijela u koje je izabrana kao jedna od predstavnica Istočne Europe.

Pročitajte više