"Hrvatski perec bi trebalo podebljati na jugu"

HRVOJE ŠARINIĆ, dugogodišnji predstojnik ureda hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u svom je svjedočenju na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom rekao da su Tuđman i Milošević 1991. "razmišljali o podjeli Bosne ali o tome nisu postigli formalni sporazum".

Iznoseći, na traženje tužitelja, svoja saznanja o sastancima Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu i Tikvešu u proljeće 1991., Šarinić je kazao kako su "jedan i drugi razmišljali o podjeli Bosne ali da nije došlo do formalnog sporazuma jer inače ne bi bilo grozota koje su slijedile".

Tuđman je u Karađorđevu optuženom rekao da on stoji iza "balvan revolucije" Srba u Hrvatskoj, s čime se on nije složio ali je rekao da se "ti problemi mogu rješiti" a kasnije se pokazalo da je mislio na Bosnu, kazao je Šarinić.

Opisao je kako je Tuđman govorio da je Bosna bila "povijesni apsurd i rezultat turskih osvajanja u 15. stoljeću, te da bi hrvatski perec trebalo podebljati na jugu", dok je Milošević stalno upozoravao na "islamsku opasnost" i tvrdio da je s "Republikom Srpskom riješio 95 posto srpskog nacionalnog pitanja, kao što je to i Tuđman učinio s Herceg-Bosnom".

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice, ispitivao je Šarinića o njegovih 13 sastanaka s Miloševićem od 1993. do 1995., te u spis dokaza uveo dvije njegove pisane izjave i knjigu sjećanja "Svi moji tajni pregovori sa Slobodanom Miloševićem".

U svom je iskazu Šarinić pružio niz neposrednih dokaza da je Milošević imao odlučujuću ulogu u agresiji na Hrvatsku i BiH.

Ispričao je da mu je na prvom sastanku u Beogradu 12. studenoga 1993. Milošević na pitanje o ulozi Željka Ražnatovića Arkana "uz smijeh odgovorio - pa i ja moram imati nekoga tko će za mene obaviti dio posla". Bez logističke podrške i financiranja iz Srbije, Arkan s 5.000 ljudi nije mogao opstati, dodao je Šarinić.

Na primjeru Miloševićevog poništavanja izbora u krajini, kada mu se nije sviđala pobjeda Milana Babića, svjedok je kazao da "bez optuženog ništa nije bilo moguće učiniti".

Govoreći o pregovorima oko davanje izlaza na more RS na hrvatskom jugu, od Molunata do rta Oštro, Šarinić je rekao da je Milošević tada s njim pregovarao "u ime i za račun RS".

Ispričao je i epizodu sa svog boravka u Beogradu s početka 1994. kada je Milošević naložio da dovedu kninskog čelnika Borislava Mikelića, kako bi razgovorali o deblokadi autoceste.

"Doveli su ga za 20 minuta negdje iz Beograda a kada se iznenadio zbog mog prisustva, Milošević mu je rekao: sjedi ovdje, slušaj i ne pitaj", kazao je Šarinić.

Šarinić je opisao i apsurdan primjer, kada je optuženi intervenirao da se na hrvatskoj granici propuste tri kamiona sjemena za krajinu. "Ako predsjednik države intervenira za tri kamiona onda to dovoljno govori o njegovoj involviranosti u tzv. RSK i RS", kazao je.

Na sastanku u siječnju 95. Milošević mu je rekao "čuvajte se, Babić i Martić su učinili grozote i sada nemaju što izgubiti".

Šarinić je opisao kako je Milošević smjenjivao Radovana Karadžića u parlamentu u Banjoj Luci te kako ga je nazivao "izgubljenim".

Svjedočenje Hrvoja Šarinića nastavlja se u četvrtak, kada će ga protuispitivati Milošević.

Pročitajte više