Hrvatski sabor: Do poslijepodne stiglo oko 220 amandmana na proračun

SABORSKIM je službama do danas poslijepodne pristiglo oko 220 zastupničkih amandmana na Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu.

Iako upozoravaju da za obećano usklađivanje mirovina s plaćama, u proračunu nedostaje više od milijardu kuna, zastupnici HSU-a neće ići s vlastitim amandmanom, nego od Vlade traže da sama osigura potrebni novac.

"Bilo bi nezgodno da tih milijardu kuna uzimamo s drugih stavki", pojasnio je HSU-ov zastupnik Dragutin Pukleš, naglašavajući da će za prijedlog proračuna umirovljenici glasovati ako od Vlade dobiju jasno jamstvo da će se novac za usklađivanje mirovina osigurati tijekom iduće godine, "bilo rebalansom, bilo na neki drugi način".

Za razliku od donošenja ovogodišnjeg proračuna, kad su se HDZ-ovi zastupnici suzdržali od podnošenja amandmana, ove su godine trojica - Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić, u oko 50 amandmana zatražili više od 250 milijuna kuna veća proračunska izdvajanja za različite projekte u Osječko-baranjskoj županiji iz koje dolaze.

Klubovi SDSS-a i nacionalnih manjina zajednički traže oko 2,5 milijuna kuna za 10-ak općina na područjima od posebne državne skrbi, za koje kažu da su na rubu preživljavanja. Predlažu da se novac za potrebe tih općina osigura prenamjenom novca predviđenog za skrb nad prognanicima.

HSP pak traži prenamjenu 30 milijuna kuna, za koliko Vlada namjerava povećati izdvajanja za međunarodne aktivnosti HV-a. U HSP-u smatraju da bi taj novac trebalo iskoristiti za ustroj i funkcioniranje obalne straže.

"Vlada nije jasno deklarirala kamo bi to vojska trebala ići, kad joj trebaju dodatna sredstva", upozorio je HSP-ovac Tonči Tadić.

Tridesetak amandmana, teških oko 150 milijuna kuna, Saboru predlaže SDP-ovka Marija Lugarić, koja, između ostaloga, traži više novca za poboljšanje studentskog standarda.

"Umjesto da se 27 milijuna kuna više nego lani dade POA-i, koja se u posljednje vrijeme bavi u najmanju ruku sumnjivim poslovima, neka se taj novac preusmjeri u poboljšanje doista jadnih životnih uvjeta studenata", poručila je Lugarić.

Rok za podnošenje amandmana je večeras do 20 sati, nakon čega će ih saborska stručna služba sistematizirati i poslati u Vladu.

Vlada će se o amandmanima očitovati najvjerojatnije sutra kasno poslijepodne, potom će utvrditi konačni izgled državnog proračuna za 2005. i vratiti ga ponovo u Hrvatski sabor. Izjašnjavanje o amandmanima u Saboru će početi u srijedu ujutro, a nakon očitovanja bit će glasovanje o njima i proračunu u cjelini.

(Hina) xibob/xum ysšh

Pročitajte više