Hrvatski sabor završio raspravu o Vladinu prijedlogu zakona o HRT-u

HRVATSKI sabor danas je nastavio sinoć započetu objedinjenu raspravu o vladinu prijedlogu i prijedlogu zastupnice DC-a Vesne Škare Ožbolt zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), no uglavnom se raspravljalo o vladinu prijedlogu toga zakona.

Glavna je zamjerka oporbenih zastupnika vladinu prijedlogu zakona o HRT-u da Vlada predlaže novi zakon o HRT-u zbog predstojećih parlamentarnih izbora, a najkritičniji su bili zastupnici oporbe iz HDZ-a, HSP/HKDU-a i HSLS-a, ocjenjujući da Vlada novim zakonom želi uspostaviti veći nadzor nad televizijom.

S tom procjenom oporbe nije se složio ministar kulture Antun Vujić istaknuvši da će novi zakon imati visoku suglasnost međunarodnih tijela, pa i OESS-a.

Anto Kovačević (HSP/HKDU) istaknuo je da Vlada želi dirigirati televizijom pred izbore kako bi građane mogla uvjeravati u to da ´ova vlast nema alternative, da griješi, ali da je poštena´. Zato se protivi promjeni zakona o televiziji do izbora.

Dorica Nikolić (HSLS) smatra da vladin prijedlog nije reformski zahvat jer će se na televiziji jedino promijeniti upravljačka struktura.

Jadranka Kosor (HDZ) ocjenjuje da je uklanjanje saborskih zastupnika iz Vijeća HRT-a bio samo lažan dojam nove vlasti o depolitizaciji televizije.

Ministar Vujić u završnoj riječi nije se složio s takvim procjenama rekavši da vladin prijedlog zakona o HRT-u nije politički pokušaj uređivanja stanja na HRT-u u izbornoj godini. Dodao je da nadzor nad zakonitošću rada Vijeća HRT-a ne provodi Vlada nego Hrvatski sabor.

Također je rekao da je Vlada predložila novi zakon o HRT-u zbog ´izuzetno kriznog stanja na HRT-u u načinu upravljanja zbog čega HRT bilježi ozbiljne poslovne gubitke´. Naglasio je da se zakon donosi i zbog postojećeg zakona o HRT-u jer on predviđa skoro razdvajanje radija i televizije, od čega Vlada u novom prijedlogu odustaje, procjenjujući da je to trenutačno neizvedivo.

Vujić je također rekao da, osim Vlade, i medijski stručnjaci te OESS ocjenjuju da HRT potresaju problemi upravljanja zbog toga što nisu provedene strukturalne i profesionalne reforme od dolaska nove Vlade 2000.

Vlada u prijedlogu novog zakona zadržava HRT kao jedinstvenu ustanovu.

Vlada želi očuvati HTV kao javnu televiziju uz privatizaciju Trećeg programa. Novim bi zakonom Vijeće HRT-a od 11 članova postalo središnje tijelo za odlučivanje, koje bi imenovao Hrvatski sabor, a ono bi imenovalo glavnog ravnatelja HRT-a na temelju javnog natječaja.

Glavni bi ravnatelj na temelju javnog natječaja Vijeću HRT-a predlagao kandidate za ravnatelje triju organizacijskih cjelina - za radio, televiziju i glazbenu produkciju.

Suprotno vladinu prijedlogu, Vesna Škare-Ožbolt predlaže da se HRT ustroji kao trgovačko društvo jer bi, kako smatra, HRT-u jedino takav pravni status omogućio opstanak u sve većoj konkurenciji.

Po njezinu prijedlogu, televizija i radio bili bi međusobno financijski neovisni, a uz njih bi postojao i institut uslužne djelatnosti, kao servisno poduzeće radija i televizije.

Pročitajte više