Hrvatski svjetski kongres nudi švicarski i belgijski model za BiH

GLAVNI odbor Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine ali i Hrvatske te međunarodnu zajednicu da osiguraju ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i nađu takvo rješenje za ustoj ove zemlje koje će omogućiti trajni mir i zajednički život različitih nacionalnih skupina.

Glavni odbor HSK ovogodišnje redovito zasjedanje održao je u Sarajevu od 5. do 8. srpnja a predsjednik HSK-a Šimun Šito Ćorić u četvrtak je izjavio kako je to bio čin simbolične potpore sređivanju stanja u BiH te posebice hrvatskom narodu u njoj.

Ćorić je novinarima kazao kako članovi Glavnog odbora HSK cijene da dosadašnji pokušaji međunarodne zajednice nisu niti jednom narodu, a zasigurno ne hrvatskom, pružili sigurnost u trajni napredak BiH.

"Postojećim protektoratom nitko nije zadovoljan", kazao je Ćorić predstavljajući zaključke Glavnog odbora najveće hrvatske međunarodne nevladine organizacije koja djeluje u svom zemljama svijeta gdje u većem broju žive iseljeni Hrvati ili njihovi potomci.

Članovi Glavnog odbora HSK predložili su da se kao konačno rješenje za BiH razmotri postojeći švicarski ili belgijski model unutarnjeg ustroja države uvjereni kako bi se njihovom primjenom zadovoljili interesi sva tri naroda u BiH uz puno uvažavanje nacionalne, jezične i vjerske pripadnosti.

HSK je također kritizirao "nedemokratske postupke" međunarodne zajednice u BiH upozoravajući kako su njima izravno pogođeni interesi Hrvata koji žive u toj zemlji.

Ćorić je slične kritike uputio i Haaškom tribunalu posebice u svjetlu činjenice da je do sada osam Hrvata optuženo za ratne zločine bez dokaza, zbog čega su i oslobođeni no nikada nisu ostvarili pravo na bilo kakvu naknadu.

Od vlasti BiH i Hrvatske, HSK traži da osiguraju da osuđeni Hrvati kazne izdržavaju u svojoj zemlji.

Vladi Hrvatske istodobno je upućen apel da dosljedno poštuje svoje ustavne i međunarodne obveze i osigura sustavnu brigu za Hrvate u BiH.

Posebna priznanja Hrvatskog svjetskog kongresa ove su godine dobili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup Franjo Komarica a ona su im u četvrtak i uručena u Sarajevu.

Kardinal Puljić kazao je ovom prigodom kako mu je priznanje HSK-a još jedan poticaj da se nastavi zalagati za ljubav prema vlastitome i za poštivanje tuđega.

Biskup Komarica je pak članove HSK zamolio da u svih tridesetak zemalja u kojima djeluju prenesu istinu o stanju u BiH i time se aktivno zauzmu za stvaranje boljeg života u toj državi gdje se Hrvati moraju nastaviti boriti za stvarno očuvanje svoje samobitnosti i jednakopravnosti teza povratak brojnih svojih prognanih sunarodnika.

Pročitajte više