HRVATSKO IZASLANSTVO NA SKUPU O RIBARSTVU I KONZULTACIJAMA S EK

Hrvatsko izaslanstvo, na čelu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ivanom Šimonovićem, sudjelovat će od 22. do 24. rujna u Bruxellesu na pripremnom sastanku za Mediteransku konferenciju o ribarstvu u Veneciji. L

Tijekom boravka u Bruxellesu, hrvatsko izaslanstvo održat će

i političke konzultacije s Europskom komisijom te stručne konzultacije vezane za finaliziranje odgovora na Upitnik EK, najavljeno je iz izvora hrvatske diplomacije.

Sastanak u Bruxellesu treći je pripremni sastanak za Ministarsku konferenciju o održivom razvoju ribarstva u Sredozemlju, zakazanu za 25./26. studenoga u Veneciji. Na konferenciji će sudjelovati 24 zemlje članice Generalne ribarske komisije za Sredozemlje (GFCM), među kojima je i Hrvatska. Vodeću ulogu u pripremama skupa ima Europska unija, koja uz njega veže i dio svoje reforme Opće ribarske politike (CFP).

Sudionici sastanka u Bruxellesu trebaju usuglasiti prijedloge završnih dokumenata venecijanskog skupa, u kojima će utvrditi ciljeve ribarske politike u Sredozemlju, načine jačanja multilateralne suradnje te okvir za monitoring Sredozemlja i borbu protiv ilegalnog i nereguliranog ribarenja.

U okviru razgovora o očuvanju ugroženih ribljih fondova i ekološkoj zaštiti Sredozemnog mora, na sastanku će biti izložena i namjera Hrvatske da proširi jurisdikciju na Jadranu, a o toj će temi biti riječi i na neformalnom sastanku predstavnika svih jadranskih zemalja, koji će se u utorak održati na marginama skupa.

Najavljeno je i više bilateralnih susreta šefa hrvatskog izaslanstva, među inima i s predstavnicima Španjolske i Italije.

U sklopu političkih konzultacija s Europskom komisijom, Šimonović će se sastati s Enecom Landaburom i Michaelom Leighejem, zmjenicima povjerenika EU za vansjke odnose Chrisa Pattena.

Michael Leigh ujedno će i operativno voditi međuresorsku skupinu Europske komisije za izradu mišljenja o zahtjevu RH za članstvo.

Na sastancima će, kako se najavljuje, biti govora o hrvatskom napretku u suradnji s Haškim sudom (ICTY), povratku izbjeglica, reformi pravosuđa, zakonu o medijima i regionalnoj suradnji. To će biti i prilika za konzultacije o temi širenja jurisdikcije na Jadranu.

Stručne konzultacije o Upitniku EK i odgovorima na Upitnik, odvijat će se usporedno s konferencijom. U njima će sudjelovati petnaestak stručnjaka iz različitih resora iz Hrvatske. Razgovarat će o detaljima različitih sektorskih pitanja, od ekologije, prometa do regionalne politike, financija, ekonomije i poljoprivrede.

Pročitajte više