Hrvatsko izaslanstvo s MMF-om o proračunu i stand by aranžmanu

Izaslanstvo hrvatskog ministarstva financija u ponedjeljak je u Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu započelo razgovore o hrvatskom planu za smanjivanje proračunskog deficita u ovoj godini i provedbi stand by aranžmana između Hrvatske i MMFa.

Izaslanstvo vodi ministar financija Ivan Šuker.

"Hrvatsko izaslanstvo koje vodi ministar Šuker sastaje se ovoga tjedna s dužnosnicima MMF-a u Washingtonu kako bi nastavili razgovore o prvoj reviziji stand by aranžmana", rekla je glasnogovornica MMF-a Lucie Mboto Fouda.

"Posebice će se razgovori usredotočiti na rebalans proračuna za 2005. koji priprema hrvatska Vlada", rekla je ona.

Misija MMF-a je početkom lipnja tijekom posjeta Hrvatskoj pozvala hrvatsku Vladu da se u 2005. što više približi ciljanom proračunskom deficitu od 3,7 posto bruto domaćeg proizvoda koji je predviđen stand by aranžmanom.

Ministarstvo financija je u subotu predložilo Vladi rebalans proračuna za 2005. koji predviđa preraspodjelu 1 milijarde kuna što bi vodilo deficitu proračuna između 4 i 4,2 posto, što bi MMF-u moglo biti prihvatljivo.

Prijedlog ministarstva predviđa i paket dugoročnih mjera štednje uključujući reformu zdravstvenog osiguranja, stambene štednje, državne potpore, akcijskog plana o zapošljavanju i izmjenu metodologije indeksacije mirovina.

Te mjere, koje preporuča i MMF, bi trebale omogućiti daljnje smanjenje deficita i ispunjavanje stand by aranžmana.

Glasnogovornica MMF-a je najavila da će nakon završetka razgovora, predviđenih da traju do srijede, hrvatsko izaslanstvo i MMF održati konferenciju za novinare.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više