Hrvatsko Podunavlje od rujna bez moratorija na učenje novije hrvatske povijesti

U RUJNU ove godine prestaje vrijediti odluka o moratoriju na učenje novije hrvatske povijesti za učenike srpske nacionalnosti u Hrvatskom podunavlju, no to se neće odnositi na svih oko 4300 učenika srpske nacionalnosti u osnovnim i srednjim školama.

Tako će noviju hrvatsku povijest od slijedeće školske godine učiti učenici završnih razreda gimnazija, drugih razreda srednjih četverogodišnjih škola, prvih razreda srednjih trogodišnjih škola i osmih razreda osnovnih škola, izjavio je za Hinu Mirko Marković, član Povjerenstva za podučavanje povijesti u školama u Hrvatskom podunavlju pri Ministarstvu prosvjete i član Odbora za obrazovanje Zajedničkog vijeća općina.

U Ministarstvu prosvjete se razmišlja o izdavanju eksperimentalnog udžbenika novije hrvatske povijesti iz kojega bi učili svi učenici u školama u Podunavlju, u kojima se nastava, osim na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, odvija i na nekom od jezika i pisama nacionalnih manjina, naveo je Marković.

Dok se ne izda taj udžbenik, učenici srpske nacionalnosti bi od iduće školske godine noviju hrvatsku povijest učili iz dodatka u kojem će na najviše 20-ak stanica biti obrađeni događaji od 1987. do danas.

O dodatku bi nakon prve godine bila provedena anketa među učenicima i nastavnicima.

Marković navodi da bi uvođenje dodatka o novijoj hrvatskoj povijesti za učenike srpske nacionalne manjine u Hrvatskom podunavlju bila tek prva faza promjena koje bi trebale uslijediti u području obrazovanja.

Odluka o uvođenju moratorija na učenje novije hrvatske povijesti za učenike srpske nacionalnosti u Hrvatskom podunavlju donesena je na temelju Erdutskog sporazuma iz 1995. i Pisma namjere Vlade RH (1997), kojim je pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskom podunavlju zajamčena kulturna i obrazovna autonomija.

Pročitajte više