HSUTI: U akciji "Hvala ti moj dobri anđele" dosad prikupljena dva milijuna kuna

HRVATSKI savez udruga tjelesnih invalida (HSUTI) objavio je danas da su u akciji "Hvala ti moj dobri anđele" dosad prikupljena dva milijuna kuna, kojima su riješene potrebe 40 od ukupno 102 invalidne osobe uključene u akciju.

Da bi se riješili problemi pristupačnosti, nabave specijalnih pomagala te zdravstveni i financijski problemi za ostale 62 osobe s invaliditetom treba prikupiti još četiri milijuna kuna, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica HSUTI-a Mirjana Dobranović.

"Danas je Dan ljudskih prava i stoga još jednom želimo upozoriti na prava invalida koji su često građani drugog reda, jer im država ne može u cijelosti zadovoljiti potrebe", istaknula je Dobranović. Izrazila je nadu da će do kraja akcije u veljači biti prikupljeno dovoljno novaca za sve.

"Zahvaljujemo prije svega građanima koji su besplatni telefon 060 606 606 okrenuli više od 250.000 puta, te svima koji se javljaju iz dana u dan sa željom da pomognu", rekla je Dobranović.

Naglasila je kako se u akciju uključio i predsjednik Republike Stjepan Mesić darujući 15.000 eura prikupljenih na donatorskoj večeri UNICEF-a, zahvaljujući kojima su riješene potrebne sedam obitelji.

Predsjednik Udruge Toms iz Zadra Ante Raos rekao je da neke obitelji invalida plaču od sreće zbog akcije. "Osjeća se da ti ljudi imaju nadu, za razliku od prije godinu dana".

Među 40 invalida čiji su problemi riješeni je i Mateja Hrupak iz Varaždina kojoj je, zbog oboljenja od cerebralne paralize, kupljena neophodna posebna hodalica vrijedna 11.000 kuna.

Milanu Debaku iz Trogira, koji je slijep i u invalidskim kolicima, uređuje se kupaonica i WC, kako ga supruga ne bi morala nositi na leđima do vanjskog nužnika.

Dječaku Damjanu Liski, kojemu je vlak odrezao obje noge, ugrađuje se u zgradu dizalo vrijedno 100.000 kuna.

U HSUTI-u ističu da bi bili još zadovoljniji kada bi građani koji zovu besplatni telefon bili oslobođeni plaćanja PDV-a, kao što je slučaj s pozivom na besplatni broj Caritasa.

Pročitajte više