HTV se ponovno "poslužio" rezultatima izlaznih anketa Nove i RTL-a



HTV, kao što je i najavljeno, ponovno "nije stigao" provesti natječaj za izradu izlaznih anketa za drugi krug predsjedničkih izbora. Ponovno su se poslužili anketama izrađenim za Novu TV i RTL, zbog čega su prošli put pali pod kritiku. Ovaj su put ipak bili malo oprezniji.

Emisija o izborima na HTV-u je počela u 18,55 sati. Rezultati izbornih anketa objavljeni su u 19 sati. HTV je problemu doskočio tako što je prvi rezultate anketa rekao SDP-ov zastupnik Nenad Stazić, s kojim se razgovaralo u stožeru Ive Josipovića. Nakon toga je Hloverka Novak Srzić čak i objavila kako je "po rezultatima izlaznih anketa, provedenih za Novu TV i RTL", Josipović osvojio 64,6, a Milan Bandić 35,4 posto glasova.

Kako doskočiti problemu

Time se doskočilo problemu zabrane spominjanja rezultata izlaznih anketa, pa se moglo krenuti dalje. U središnjem Dnevniku je voditeljica Dijana Čuljak Šelebaj pročitala rezultate anketa, "izrađenih za Novu TV i RTL, a koje prenosi Hina". Još jedan mali trik koji bi trebao upokojiti konkurentske televizije.

U Dnevniku HTV-a nije, kao prošli put, prikazana tablica s rezultatima anketa za kandidate, ali ovaj put su u igri samo dva kandidata, pa to i nije tako teško zapamtiti.

Mini skandal u prvom krugu

Podsjetimo, nakon prvog kruga predsjedničkih izbora HTV je tek u Dnevniku objavio rezultate anketa provedenih za "komercijalne televizije". Nova TV i RTL su odmah reagirali, optuživši HTV za nelegalno korištenje njihovih podataka. U razgovoru s glasnogovornikom HRT-a Dankom Družijanićem Index je saznao da je problem nastao zbog loše komunikacije s Državnim izbornim povjerenstvom.

DIP je svim trima televizijskim kućama rekao da objava rezultata izlaznih anketa nije u skladu sa zakonom. Nova i RTL nisu se obazirali na to, a HTV je navodno tek kasnije saznao da neće biti nikakvih kazni zbog kršenja naredbe DIP-a. No, tada je već bilo prekasno za provođenje natječaja, koji HRT za takve sume mora provesti.

Vremena za provođenja natječaja u drugom krugu također nije bilo, pa HRT ni ovaj put nije sudjelovao u izradi anketa, niti naručio svoje.

Pročitajte više