Humanitarna kriza u Kirgistanu: Uzbeci zbog vala nasilja bježe iz zemlje



IZASLANIK UN-a u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, kojeg posljednjih dana potresaju žestoki etnički sukobi i nemiri, upozorio je da bi broj izbjeglica koji pred valom nasilja bježe u susjedni Uzbekistan mogao prijeći 100.000 osoba.

Kako prenose mediji u Kirgistanu, UN-ov predstavnik Miroslav Jenca tvrdi da je već sada brojka izbjeglih iz zemlje dosegla 75.000, te da stalno raste, a broj poginulih veći je od 170. On je pozvao kirgistansku vladu da ustraje na održavanju referenduma o novom Ustavu, zakazanog za 27. lipnja, kao i parlamentarnih izbora u listopadu, unatoč aktualnoj krizi.

Val nasilja u južnim gradovima Ošu i Jalalabadu počeo je prošloga tjedna, a tijekom vikenda je eskalirao u žestoke etničke sukobe između Uzbeka i Kirgiza. Veći dio izbjeglica Uzbeka pobjegao je u susjedni Uzbekistan, koji je danas zatvorio svoje granice i odbija primiti nove izbjegle, zatraživši međunarodnu pomoć za one koji su već ušli u zemlju.

Ruska je vlada odbila zahtjev Kirgistana da pošalje svoje trupe i uguši pobunu, poslavši tek jednu paravojnu jedinicu sa zadatkom da zaštiti ruske vojne objekte i bazu na jugu zemlje. U međuvremenu je Sigurnosna organizacija postsovjetskih država (CSTO) najavila mogućnost da sa međunarodnim trupama uđe u Kirgistan i stabilizira situaciju u zemlji.

Pročitajte više