HZZO: danas pregovori s predstavnicima inozemnih farmaceutskih tvrtki

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) nastavljeni su danas pregovori s predstavnicima inozemnih farmaceutskih tvrtki o sniženju cijena lijekova na recept između 25 i 30 posto, nakon što su u prethodna dva dana razgovori vođeni s hrvatskim i slovenskim proizvođačima.

Predsjednik Povjerenstva za pregovore HZZO-a Tonči Buble izjavio je Hini da će do polovice idućega tjedna biti završeni prvi razgovori s dvadesetak tvrtki o sniženju pedesetak najviše propisivanih lijekova s liste HZZO-a.

Nastavak će uslijediti nakon 14. lipnja, do kada će se svaka tvrtka trebati pismeno očitovati koliko je spremna spustiti cijene.

"Nije nam cilj smanjiti listu niti za jedan lijek, već njihove cijene svesti u realne okvire", rekao je Buble.

Nova lista sa sniženim cijenama trebala bi stupiti na snagu 1. kolovoza.

Buble ističe kako su farmaceutske tvrtke svjesne da zdravstveno osiguranje uskoro neće moći podmirivati troškove za lijekove pa vjeruje da će ozbiljno razmotriti mogućnosti smanjenja cijena.

Potrošnja lijekova eskalirala je u posljednje dvije godine. Lani je HZZO na lijekove na recept potrošio 2,6 milijardi kuna, a u ovoj su godini troškovi dodatno porasli za 15 posto.

Budući da Pliva i Belupo pokrivaju 40 posto hrvatskog tržišta lijekova, HZZO najviše očekuje upravo od domaće farmaceutske industrije.

Pliva je uoči pregovora ponudila 30 postotno sniženje cijena devet najskupljih lijekova s liste i tridesetak lijekova koji još čekaju na registraciju.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više