I Amerikanci smatraju da se pitanje Gotovine treba riješiti prije 17. ožujka

PITANJE odbjeglog generala Ante Gotovine mora se riješiti dok se razgovara o primanju Hrvatske u euroatlantske integracije, rekao je američki veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper, kako navodi Glas Amerike (VOA).

Hrvatskoj su i Sjedinjene Države i Europska unija jasno poručili da treba riješiti problem odbjeglog generala Ante Gotovine kako bi se moglo nastaviti uključivanje u euro-atlantske integracije, izjavio je u Washingtonu Prosper, prenosi VOA.

"Hrvatskoj smo rekli da se ovo pitanje mora riješiti", rekao je Prosper za VOA-u. "Znam da će Europljani to pažljivo pratiti prije nego što odluče hoće li 17. ožujka početi pregovore."

"Kad su nas pitali za mišljenje, rekli smo kako mislimo da se pitanje Gotovine mora riješiti dok razgovaramo o njezinom primanju (Hrvatske) u transatlantske i europske institucije", rekao je veleposlanik Prosper.

Prosper je u washingtonskom Institutu Brookings govorio o problemima u procesuiranju optuženika za ratne zločine na različitim područjima poput sudanske pokrajine Darfur, Ruande i Balkana.

Pročitajte više