Iako nemaju pravo na korištenje službenih automobila u privatne svrhe, zastupnici to redovito čine

DRŽAVNO odvjetništvo vodi kazneni postupak protiv SDP-ovog saborskog zastupnika i đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića jer je za dolaske u Sabor automobilom u vlasništvu grada protupravno naplatio od države 12 i pol tisuća kuna putnih troškova. Postoje zastupnici koji se gotovo svakodnevno voze službenim automobilima iako nemaju na to pravo.

Naime, saborska Odluka o korištenju službenih osobnih automobila propisuje da zastupnici, osim privilegiranih predsjednika, potpredsjednika i tajnika Sabora koji službene aute s vozačima imaju na raspolaganju 24 sata, mogu dobiti aute iz državnog voznog parka "ovisno o potrebama obavljanja službe i o mogućnostima, uz odobrenje tajnika Sabora", piše Novi list.

Za prijevoz na posao i s posla zastupnici nemaju pravo iako to pravo većina krši

"U službene potrebe spadaju, primjerice, prisustvovanja radnim sastancima na koje su saborski zastupnici pozivani i često su izvan redovitog radnog vremena. To se odnosi i na odlaske zastupnika na razne svečanosti na koja su oni službeno pozvani; to mogu biti i odlasci na pogrebe ili neke druge situacije. Nijedan zastupnik nije tražio službeno vozilo za prijevoz na posao i s posla jer na to po Odluci nema pravo", kazala je saborska glasnogovornica Ružica Šimunović.

Božica Šolić jedna je od zastupnika, koja se koristi službenim automobilom i u privatne svrhe, nju službeni automobil vozi kući nakon kraja saborskog zasjedanja. "U Sabor me doveze suprug, a doma idem službenim autom, ako ima slobodnih. Znate, kad je u Zagrebu neko međunarodno izaslanstvo onda se može dogoditi da su svi službeni auti zauzeti pa se moram nekako drukčije snaći. A taksi je skup", kazala je Šolić.

Zastupnici imaju pravo na besplatan javni prijevoz

Ona kao i ostali zastupnici imaju pravo na besplatan javni prijevoz, sa Savskog mosta postoji redovna ZET-ova linija za Kupinečki Kraljevec.

"Puno zastupnika ide doma službenim autima. Evo, ja sam se znala voziti sa zastupnicom češke manjine Zdenkom Čuhnil i s kolegom iz HDZ-a Jerkom Rošinom koji idu nekako u mojem pravcu", rekla je Božica Šolić koja, tvrdi, nikad nije tražila odobrenje tajnika Sabora Josipa Sesara. U Klubu HDZ-a uvijek se pobrinu da je službeni auto "pokupi" ispred Sabora.

Najuporniji saborski borac protiv zastupničkih privilegija Dragutin Lesar upozorava da se radi o masovnoj pojavi.

Pročitajte više