#SPASIME

Inicijativa #spasime osniva fond za žrtve, cilj je skupiti milijun kuna

Foto: Fond #spasime

GRAĐANSKA inicijativa za borbu protiv obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja #spasime, koju je pokrenula glumica i producentica Jelena Veljača, sa zakladom za ljudska prava i solidarnost Solidarna predstavila je danas novoosnovani Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. 

Cilj Fonda - financijska pomoć za krizne situacije

Namjera pokretača fonda je da osiguraju hitnu financijsku pomoć žrtvama nasilja u kriznim situacijama gdje država nije predvidjela takve potrebe. Cilj ove akcije je prikupiti milijun kuna putem donacija i to do 31. srpnja ove godine. Osim poziva građanima i tvrtkama koji putem telefona na broj 060 9003 ili uplatama na račun zaklade Solidarna mogu uplatiti sredstva, iz inicijative i zaklade pripremaju i posebnu večer za donacije. Naime, 14. lipnja bit će organizirana i humanitarna večer na kojoj će sudjelovati brojni poznati glazbenici, a prethodit će joj aukcija umjetnina. Cijeli projekt danas su u hotelu Esplanada predstavili Jelena Veljača te članice tima #spasime, koje su sudjelovale u cijeloj priči od objave njenog prvog statusa od kojeg je inicijativa nastala te dugogodišnja aktivistica za prava žena Sanja Sarnavka i Ivan Blažević iz zaklade Solidarna.

"Obiteljsko nasilje ne može biti privatna stvar"

"Bez obzira koliko ovo traži ulaganja u sebe odlučile smo pokušati nešto napraviti”, ispričala je redateljica Anica Tomić te se podsjetila prosvjeda koji su organizirali u ožujku ove godine u Zagrebu kako bi, kako je rekla, "vratile dignitet žrtvama” te sastanka s vladom koji je potom uslijedio.

"Obiteljsko nasilje ne može biti privatna stvar. To mora postati društvena i politička stvar", rekla je Tomić dodajući kako jedina poruka društvu mora biti da nasilje ne može biti prihvaćeno. Tomić je rekla i kako cijela ova akcija i napor za pomoć žrtvama ne bi bio moguć bez  feminističkih udruga i civilnog sektora koji se svih ovih godina "aktivno, strastveno i bez predaje" bore protiv obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja.

"Mi ćemo zasigurno osigurati društvo koje će u budućnosti biti konstruktivno, a ne destruktivno. Mi na destrukciju ne pristajemo", rekla je Tomić i podsjetila da su vladajuće strukture tu zbog nas, a ne mi zbog njih. 

A vladajuće strukture inicijativu #spasime saslušale su nakon prosvjeda u ožujku ove godine koji je okupio oko šest tisuća ljudi. Na sastanku koji je uslijedio nakon prosvjeda na kojem je prisustvovao i premijer Andrej Plenković  inicijativa je postavila svoje zahtjeve. Dogovorene su konkretne mjere i rokovi.

Inicijativa zahtijeva zakonske promjene i edukaciju

"Za sada je već dan nalog u šest županija u kojima nije postojalo sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja da ih uspostave do kraja godine. Dogovorili smo i uspostavljanje nacionalne SOS linije koja će raditi 24 sata dnevno. Najbitniji zahtjevi su išli na izmjene dva zakona – Kaznenog i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji",  rekla je odvjetnica Una Zečević Šeparović. Dodala je i kako su članovi inicijative prisutni u radnim skupinama za ove izmjene, kao i onima u ministarstvu znanosti i obrazovanja koje se bave edukacijom i prevencijom nasilja te ministarstvu socijalne skrbi gdje se radi na novom protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Facebook grupa i dalje funkcionira kao mjesto podrške žrtvama

Osim ovog rada na polju zakonodavstva, inicijativa i dalje djeluje putem svoje Facebook grupe koja sada broji već preko 56 tisuće članova, a funkcionira kao mjesto podrške i savjeta za žrtve.

"Rad u ovoj rupi dao je odgovor na pitanje ljudima koji ne razumiju dinamiku ljudskih odnosa, odnosno zašto žrtve ostaju u nasilničkim vezama”, rekla je moderatorica ove facebook grupe Ana Pecotić. Objasnila je kako je tu na djelu nekoliko faktora. Prvi je to što su žrtve psihički uništene jer tu nije riječ o jednokratnim incidentima nasilja, već je riječ višegodišnjem kontinuiranom psihičkom, a često i fizičkom zlostavljanju.

"Osoba koja je u takvoj poziciji više nema snage. Ona nema inicijalnu snagu da izađe iz nasilničkog odnosa. Osim toga, kao drugi faktor Pecotić je navela kako žrtve nemaju podršku okoline.

"Obiteljsko nasilje se i dalje smatra nečim što se događa između četiri zida"

"S obzirom na to da se naše društvo tradicionalno ne miješa u obiteljsku stvar jer se obiteljsko nasilje i dalje smatra nečim što se događa između četiri zida, ova inicijativa radi upravo na tome da senzibilizira javnost”, rekla je Pecotić i dodala kako nasilnici zapravo izoliraju žrtve od njihove okoline pa se one i ne mogu obratiti ni svojim najbližnjima.

Kao treći razlog navela je nepostojanje podrške institucija, koje bi trebale pomoći. 

"Institucije svojim postupanjem posredno zapravo vraćaju žrtve u nasilnički odnos”, rekla je Pecotić i dodala kako je zbog svega toga nasilnički odnos izuzetno teško napustiti čak i kad žrtva ima financijske mogućnosti to napraviti.  

Fond kao financijski "kick" za žrtve"

"Međutim, nažalost, većina zlostavljanih žena u Hrvatskoj nije u toj poziciji i često nema sredstava da započne novi život. Stoga smo odlučili osnovati ovaj fond koji će im omogućiti doslovno financijski 'kick' da započnu novi život i izađu iz tog kruga nasilja”, rekla je Pecotić.

Fondom će upravljati zaklada Solidarna nastala 2015. godine kako bi bila podrška inicijativama koje aktivno bave stvaranjem društva solidarnosti i pravednosti. 

"Postoji nasušna potreba za kriznim fondom kojem ideja nije da zamjeni sustav već da pokrije troškove koje država ili ne prepoznaje ili ne reagira u adekvatnom roku”, rekao je Blažević te opisao dva slučaja u kojima su nedavno reagirali. Jedan je bio slučaj oca koji je kćeri oduzeo ušteđevinu za maturalac. Solidarna je uplatila djevojčici novac koji je štedjela a otac oduzeo. Drugi slučaj ticao se žene kojoj je partner slomio ruku. Pošto žena ima malu bebu Solidarna joj je pokrila troškove dadilje.

Fond će tako pokrivati troškove poput odvjetničkih, zdravstvenih koji nisu pokriveni osiguranjem, pomoći u kući i slično.

O Fondu će odlučivati peteročlano vijeće

Peteročlano vijeće zaklade odlučivat će o dodjelama financijske pomoći. No isto tako, u inicijativi i zakladi prepoznali su i da postoje hitne situacije kako što je preseljenje kad osoba koja je doživjela nasilje mora hitno biti izmještena iz svoje zajednice kako ne bi opet doživjela istu sudbinu te trošak kratkotrajnog smještaja ako su skloništa puna. naime, prema procjenama Vijeća Europe u Hrvatskoj nedostaje skoro sedamsto ležajeva u skloništima. 

Ovaj fond trebao bi služiti kao mjera dok vlada i nadležne institucije ne provedu najavljene promjene i osiguraju adekvatnu pomoć žrtvama nasilja. kako bi se to postiglo, inicijativa organizira i posebnu donacijsku priredbu.

Humanitarna večer - koncert i aukcija slika

Humanitarna večer, koja će se održati 14. lipnja sastojat će se od dva dijela – aukcije slika te koncerta koji će biti popraćen pozivnim centrom gdje će sudjelovati i javne osobe. Na aukciji će biti izloženo 13 slika poznatih umjetnika. Od glazbenika na koncertu će nastupiti Severina, Jelena Rozga, Zdenka Kovačiček, Vanda Winter, Iva Visković, Maja Posavec,  Kristijan Beluhan, Neno Belan, grupe Pavel, Vatra, Detour. Kroz pozivni centar proći će osamdesetak ljudi koji će pomoći prikupljanju sredstava.

"Nismo zaboravile obećanja”, rekla je Veljača.

"Impresionirana sam ovim što smo napravili zajedno i nadam se da s druge strane koju optimistično i s puno vjere zovemo 'politička volja' postoji isto ovako strukturiran, strastven i ozbiljno rad na rješavanju problema koji smo mi umjesto njih prepoznali i naveli”, rekla je Veljača i dodala kako su dobro zapamtili što im je vlada na sastanku obećala. Veljača se posebno obratila i ženama koje su pobijedile nasilje, kao i žrtvama koje se još uvijek bore.

"Nismo zaboravile obećanja”, rekla je Veljača.

Poziv na humanitarnu večer upućen i premijeru

Veljača je na kraju ponovo istaknula kako ovaj fond ne znači da žele pokriti ono što bi vlada, država i društvo trebali činiti za one koji su u nevolji. 

"Kroz ovu akciju institucijama ćemo pokazati gdje su rupe, što oni ne čine, a trebali bi”, rekla je i Sarnavka dodajući kako cilj nije zamijeniti državu za sva vremena, već smo dok ne shvate gdje i kako mijenjati sustav. 

U tom smislu Veljača je naglasila kako je poziv na humanitarnu večer upućen i premijeru te ministrima te da se nada da će prihvatiti poziv.

Svi građani mogu dati svoj doprinos kroz uplate na žiro račun IBAN HR8023900011500151640 otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci, pozivom na broj telefona 060 9003 čija cijena poziva iznosi 6,25 kuna te uplatom donacije kroz platformu Indiegogo. Uplate na žiro račun Hrvatske poštanske banke glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva, SWIFT je HPBZHR2X. Sve informacije, kao i poveznica na stranicu Indiegogo mogu se naći na internetskoj stranici kampanje SPASIME  te na Facebook stranicama Inicijative #SPASIME i Zaklade SOLIDARNA.

Pročitajte više