Invalid bez zaštite ustavnog suda

INVALID iz Šibenika ostao je danas bez zaštite Ustavnog suda jer prijedlog za prihvaćanje njegove ustavne tužbe nije prošao na sjednici suda.

Za prihvaćanje tužbe osobe s invaliditetom A.M. iz Šibenika ruku je diglo samo pet sudaca, nedovoljno za njeno prihvaćanje, što je slučaj koji se ne pamti u novijoj praksi Ustavnog suda. Naime, prije sjednice suda održavaju se stručni sastanci na kojih se u pravilu u dnevni red sjednice suda uvrštavaju predmeti koji imaju dovoljnu podršku sudaca za prolaz.

Sutkinja izvjestiteljica Agata Račan predložila je prihvaćanje ustavne tužbe Šibenčanina jer je smatrala da je podnositelj u pravu kada tvrdi da su odlukom nadležnih upravnih tijela i Upravnog suda povrijeđena ustavna prava jer mu je kao početak invalidnosti određen dan kada je to utvrdila komisija, čak 11 mjeseci nakon podnošenja zahtjeva, a ne neki raniji datum prema priloženoj dokumentaciji.

Dio sudaca tome se oštro usprotivio, a Željko Potočnjak i Nevenka Šernhorst najavili su i izdvojena mišljenja u slučaju da ustavna tužba bude usvojena. Oni, naime, smatraju da bi se takvom odlukom mijenjala dosadašnja praksa Ustavnog suda, da se sud upušta u utvrđivanje činjenica i da upravnim tijelima nalaže određivanje ranijeg datuma početka invalidnosti za što nije nadležan jer to ovisi o procjenama vještaka i odluci komisije.

Sutkinja Račan rekla je da se praksa suda ne mijenja jer su do sada odbijane sve tužbe koje su se odnosile na stupanj invalidnosti jer je to stručno, a ne ustavnopravno pitanje.

Podržao ju je predsjednik suda Petar Klarić ustvrdivši da sud ne naređuje upravnim tijelima kako da riješe to pitanje, nego vraćanjem postupka na ponovno odlučivanje omogućuje da se razmotri alternativna zakonska mogućnost i da dan početka invalidnosti i prava na invalidsku mirovinu bude neki raniji, a ne dan kada je komisija donijela odluku. Po njegovom mišljenju, takvo određivanje početka invaliditeta je "duboko nepravedno i formalističko".

Većina ustavnih sudaca nije dijelila to mišljenje i ustavna je tužba odbijena.

(Hina) xggrb yso

Pročitajte više