Ispraćeni posmrtni ostatci žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Tordincima

Uz najviše državne i vojne počasti, danas su ispred crkve Presvetlog Trojstva u Tordincima ispraćeni posmrtni ostatci dvadesetčetvero hrvatskih branitelja, pripadnika Narodne zaštite i civila ekshumiranih iz masovnih grobnica u Tordincima.

Na rimokatoličkom groblju u Tordincima danas je pokopan hrvatski branitelj Ivan Varga, civili Josip Born, Andrija Božić, Ljubica Lehota, Martin Maletić, Cvitan Sesar, Ivka Sesar, Mile Sesar, Evica Tomšić i Ivan Tomšić, te pripadnici Narodne zaštite Dragutin Božić, Martin Jožić, Andrija Katić, Ivan Mrđa, Josip Maletić i Ivan Tomšić.

Na groblju protestantsko-reformirane crkvene općine u Tordincima pokopani su civili Ivan Adžić, Ljuba Adžić i Adam Mišetić te pripadnik Narodne zaštite Andrija Ištoković.

U Vinkovcima će sutra biti pokopani časnički namjesnici Stjepan Lončar, Ivica Lovaković i Ninoslav Marjanović, dok će se pokop časničkog namjesnika Stanka Sesara obaviti u srijedu na centralnom groblju u Osijeku.

Posmrtni ostaci 24-ero poginulih ekshumirani su iz masovnih grobnica u Tordincima i identificirani DNA metodom na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu 23. lipnja ove godine.

Ispraćaj i pokope organiziralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

U ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izraze sućuti obiteljima je uputila potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor.

"Opraštamo se sa žrtvama okrutnog zločina koji su počinitelji htjeli sakriti na sve načine, ali je istina izašla na svjetlo," rekla je ministrica Kosor. Hrvatska mora učiniti sve da svi počinitelji zločina budu kažnjeni, da stanu pred lice pravde i odgovaraju za svoja nedjela, rekla je.

"Hrvatska ni vas ni njih neće i ne smije zaboraviti" istaknula je ministrica Kosor, dodavši da problem zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila ostaje i nadalje najveći humanitarni problem u Hrvatskoj.

U ime Predsjednika Republike Stjepana Mesića izraze sućuti obiteljima je uputio njegov savjetnik Igor Dekanić, u ime Županije vukovarsko-srijemske župan Nikola Šafer, u ime Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić, a u ime općine Tordinci njen načelnik Fabijan Đerđ.

Molitvu je izgovorio biskup đakovački i srijemski mons. Marin Srakić, koji je prije ispraćaja i pokopa u mjesnoj crkvi Presvetlog Trojstva u Tordincima služio svetu misu zadušnicu za sve poginule.

Nakon ispraćaja i pokopa posmrtnih ostataka, izaslanstva predsjednika Republike, Vlade i resornog ministarstva, Županije vukovarsko-srijemske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata su podno spomen obilježja u središtu Tordinaca položila vijenac i zapalila svijeće za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu i žrtve agresije na Hrvatsku.

Do sada je u Republici Hrvatskoj obavljena ekshumacija u 140 masovnih grobnica, a na popisu zatočenih i nestalih nalazi se još 1.186 osoba.

(Hina) xjvrd yjn

Pročitajte više