Istaknuti Hrvati-Bunjevci traže prekid podjele hrvatske etničke zajednice

PEDESET istaknutih Hrvata Bunjevaca u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj uputilo je u petak vladama Hrvatske i Srbije otvoreno pismo u kojemu traže da se zaustave procesi podjele hrvatske etničke zajednice u Vojvodini na Hrvate i Bunjevce.

Potpisnici u pismu izražavaju nezadovoljstvo "što se praksa podjele hrvatskoga naroda na sjeveru Bačke od 2004. godine opetovano provodi uz jasnu potporu državnih tijela, za što je posljednji primjer - najavljeno uvođenje "bunjevačkog" jezika u škole u Vojvodini".

Uz osudu čimbenika "koji ikavski bunjevački govor bez ikakve znanstvene utemeljenosti pokušavaju uvesti u škole namjesto hrvatskoga književnoga jezika", potpisnici traže da vlasti svih razina države Srbije i Crne Gore prestanu poticati podjele hrvatske etničke zajednice u Vojvodini, uključujući tu i potporu podjeli jedinstvenoga književnoga jezika.

Od matične države Hrvatske zahtjeva se da "poduzme sve mjere kako bi se zaštitio integritet hrvatskoga naroda i hrvatskoga jezika u Vojvodini, osobito u svjetlu najavljene ratifikacije Sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom i Crnom Gorom".

Među 50-tak potpisnika otvorenog pisma nalaze se dopisni član HAZU Ante Sekulić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH za područje rada Vera Babić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u SAD i Švicarskoj Petar Šarčević, bivši konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Naco Zelić, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Budimpešti Mijo Karagić, filmski scenarist i redatelj Ivo Škrabalo, te mnogi drugi.

Pismo su potpisali i čelnici svih zastupničkih tijela Hrvata u Srbiji te voditelji svih hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini.

Akcija koja je potekla iz zajednice Hrvata u Vojvodini pokrenuta je nakon nedavne najave Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine, koji negira hrvatsko podrijetlo Bunjevaca, da će se tzv. bunjevački jezik izučavati u osnovnim školama od sljedeće školske godine.

(Hina) xjsta ybr

Pročitajte više