ISTRAŽIVANJE: KRIZA POVJERENJA U POLITIČARE

Političari diljem svijeta trebali bi se zamisliti nad rezultatima najnovijeg istraživanja o povjerenju građana u tu profesiju.

Anketa instituta za istraživanje tržišta Gfk, provedena u travnju i svibnju ove godine u 19 europskih zemalja i Sjedinjenim Državama, pokazuje da većina od približno 1.000 ispitanika u svakoj zemlji nema povjerenja u političare.

Menadžeri u velikim tvrtkama i novinari prošli su tek malo bolje, dok su učitelji i liječnici bez premca kada je riječ o povjerenju što ga uživaju među građanima.

U svim zemljama u kojima je provedeno istraživanje većina ispitanih izjavila je da liječnicima i učiteljima vjeruje više nego bilo kojoj drugoj profesiji. Nakon njih slijede vojska, policija i svećenstvo.

Tek svaki šesti ispitanik u 20 zemalja misli da su političari vrijedni povjerenja. Dojam o političarima najbolji je u Nizozemskoj, Turskoj, Španjolskoj i Švicarskoj, a osobito loš je u Njemačkoj, Poljskoj i Italiji.

Menadžeri su u nešto boljoj poziciji, jer im vjeruje tri od deset ispitanika - najviše u Danskoj, Finskoj i Turskoj, a najmanje u Njemačkoj i Poljskoj.

Kada je o novinarima riječ, velik broj ljudi u Europi i Sjedinjenim Državama sumnja u njihovu vjerodostojnost. Najviše im vjeruju Rumunji, Poljaci, Španjolci i Belgijanci, a najmanje Britanci i Danci.

Odvjetnici uživaju osobito povjerenje u Švedskoj i Finskoj, dok im većina Amerikanaca, Grka i Talijana uopće ne vjeruje, pokazalo je istraživanje instituta Gfk.

(Hina) xpp/xbcav ydgk

Pročitajte više