Ivo Sanader završio u bolnici

Foto: Hina

IVO Sanader završio je u bolnici. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković potvrdila je za Index da se bivši premijer nalazi u bolnici zbog pretraga na povećanim limfnim čvorovima.

Sanader se zbog tih pretraga nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje mu se danas trebalo nastaviti ponovljeno suđenje za aferu Fimi media. Dokumentaciju o pretragama sudu je predao njegov odvjetnik Čedo Prodanović. Otkazane su četiri zakazane rasprave, a suđenje će se nastaviti 7. studenog.

Ovo nije prvi put da je Sanaderu zbog zdravlja odgođeno ponovljeno suđenje. I prošle godine, otprilike u ovo vrijeme, bivši premijer morao je na operaciju.

Krunski dragulj kriminalne povijesti HDZ-a

Fimi media je najveća korupcijska afera hrvatske politike i krunski dragulj kriminalne povijesti HDZ-a. Afera u kojoj je HDZ, preko marketinške tvrtke Fimi media u vlasništvu Nevenke Jurak, iz državnih i javnih tvrtki, a po direktnom nalogu Ive Sanadera, izvukao na milijune kuna za potrebe HDZ-a. Afera još uvijek nema svoj sudski epilog. Lani je, naime, Vrhovni sud ukinuo presude Sanaderu, HDZ-u i svim ostalim okrivljenicima za Fimi mediju, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Sanader i njegova bivša stranka HDZ u ovoj aferi su optuženi za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Uz Sanadera i HDZ, na optuženičkoj klupi su i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Ponovljeno suđenje

Suđenje je u lipnju prošle godine krenulo ispočetka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda, nakon što je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Pročitajte više