Iz Međimurske županije najmanje pritužaba za pravobranitelja

IZ MEĐIMURSKE županije pučki je pravobranitelj unazad dvije godine zaprimio samo 30-ak predstavka i pritužaba, što je najmanje od svih županija, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Čakovcu nakon razgovora pučkog pravobranitelja Jurice Malčića sa županom Brankom Levačićem.

U okviru programa o suradnji i uz novčanu potporu Misije OESS-a u Hrvatskoj pučki pravobranitelj Jurica Malčić sa zamjenikom Željkom T?rom i stručnom suradnicom Marijom Bartolić počeo je danas višednevan boravak u Međimurskoj županiji tijekom kojeg će posjetiti tamošnje općine i gradove.

Nakon razgovora sa županom Levačićem o teškoćama u toj županiji što su u ovlasti pučkog pravobranitelja Malčić je na konferenciji za novinstvo izjavio kako su u sklopu toga programa u tri godine posjetili 16 županija, a osim Međimurske ove će godine posjetiti Krapinsko-zagorsku, Brodsku-posavsku i Varaždinsku županiju.

Pritužbe se ne odnose na rad tijela uprave i tijela s javnim ovlastima, nego građani povremeno traže pravnu pomoć i prigovaraju radu sudova, za što pak pučki pravobranitelj nije ovlašten.

Svrha tih posjeta je razgovor o teškoćama u županijama, jer pučki pravobranitelj nema ispostave u županijskim središtima kao što je to u nekim drugim zemljama. Riječ je i potrebi da se institucija pučkog pravobranitelja učini poznatom i javnom, kako bi građani znali što pravobranitelj radi i koliko im se može pomoći, objasnio je Malčić.

Pročitajte više