Izaberite jednu dijetu i držite je se

TEK SVAKI četvrti čovjek uspije se pridržavati dijete punu godinu dana, pokazala je nova američka studija objavljena u utorak.

Studija je pratila četiri skupine od 40 pretilih ljudi kojima su dodijeljene četiri dijete: Atkinsova dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, vegetarijanska dijeta Ornish, Weight Watchers režim prehrane i Zona. Upisani su na dvomjesečne tečajeve kako bi im se pomoglo, a nakon toga bili su prepušteni samima sebi.

"Otkrili smo da su sve četiri dijete dobre za gubitak težine i smanjenje rizika od srčanih bolesti, no samo kod onih koji su ih se pridržavali punu godinu", rekao je autor studije Michael Dansinger iz Tufts-New England medicinskog centra u Bostonu.

Tri od četiri sudionika ispitivanja prekinula su dijetu prije kraja godine. Najviše su odustajali oni na Atkinsovoj i Ornish dijeti, rekao je.

Oni koji su uspjeli izdržati godinu dana prosječno su izgubili oko 5 posto tjelesne mase ili 4,5 do 9 kilograma, a svaki deseti izgubio je više od 10 posto težine ili više od 11 kilograma.

Dasinger ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udjelom ugljikohidrata poput Atkinsove koje su u modi.

"Kako biste pronašli dijetu koja je najbolja za vas, pokušajte hodati s dijetama kao da tražite partnera za cijeli život. Mogli biste usput poljubiti pokojeg žapca, no kada nađete jednu s kojom možete živjeti cijeli život, pridržavajte je se", savjetuje on.

Rezultati studije objavljeni su u posljednjem broju časopisa Journal od the American Medical Association.

Pročitajte više