Izjava vicepostulatora o. Atanazija Matanića

VICEPOSTULATOR o. Atanazije Matanić, iz Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru, izjavio je da se s Marijom Propetog Isusa Petković susreo u Rimu još 1954.

Prisjeća se kako je radio u istom uredu sa sestrom Marijom. Spominje dobru suradnju i nadasve njezinu srdačnost.

"Imala je posebnu karizmu, koja se sastojala od milosti Božje, koja ju je nadahnjivala. Ta karizma upućivala ju je na vlastiti duhovni put preko kojega je ona znala spojiti ili pomiriti u životu veliki apostolski rad i život molitve", rekao je.

Time je na poseban način, kako je dodao, privlačila svoje sljedbenice Družbe Kćeri Milosrđa.

"Sestra Marija imala je misijskog nadahnuća, što ju je potaknulo da svoje sestre šalje u misije, a i sama je bila u misijama", rekao je.

Po njegovim riječima, njezina velika tajna bila je i to što je slušala crkvene vođe. Tako je vrlo rano počela surađivati s biskupom Marčelićem, nadbiskupima Bauerom, Stepincom i Šeperom.

"Služila je Crkvi, siromasima i najslabijima među nama", istaknuo je vicepostulator.

Prvu značajnu stvar, na kojoj je o. Atanizije pomogao, bio je rad na Konstitucijama, po kojima će djelovati Družba Kćeri Milosrđa.

Boreći se da Družbu odobri Sveta Stolica, Marija ih je povjerila o. Atanaziju da ih prevede na latinski.

Kongregacija za redovnike odobrila je i potvrdila službu 6. prosinca 1956.

Govoreći o radu na rimskom vikarijatu za proglašenje blaženih i svetih, o. Atanazije ističe kako je za sestru Mariju taj proces trajao od 1989. do 1997.

"Najveći dio rada u procesu beatifikacije za kongregaciju obavila je sestra Marija, a zanimljiva su bila i svjedočanstva osoba koje su s njom surađivale i kontaktirale", izjavio je vicepostulator.

Dodao je kako je objavio svezak tih svjedočanstava "Positio" koji su, kako je rekao, glavni izvor za poznavanje života, duha i djelovanja sestre Marije.

"Svakako treba istaknuti nadnaravno čudo koje se dogodilo po njezinu zagovoru, što je redovito plod molitve. To se dogodilo 5. srpnja prošle godine, proglašenjem Dekreta o junačkim krepostima. Koncem prošle godine, točnije 20. prosinca 2002., proglašen je Dekret o priznatom čudu spašavanju dvadesetorice mornara u utrobi potopljene peruanske podmornice Pacocha", podsjetio je.

Kapetan podmornice prisjetio se kako je, dok je ležao u bolnici i čitao životopis buduće blaženice, u trenutku havarije nju pozvao u pomoć, i dogodilo se čudo, da se oklop podmornice otvorio i svi su bili spašeni, navodi o. Atanazije.

"Sretni smo što je sestra Marija od Propetog Isusa zaslužila čast i štovanje oltara i s velikim veseljem očekujem njezino skorašnje proglašenje blaženicom, što će učiniti Sveti Otac 6. lipnja u Dubrovniku", izjavio je vicepostulator fra Atanazije.

Pročitajte više