Izraelci ubili duhovnog vođu Hamasa šeika Ahmeda Yassina, Hamas se zaklinje da će ga osvetiti

IZRAELSKI borbeni helikopter, ispalio je raketni projektil na duhovnog vođu palestinskog pokreta Hamas šeika Ahmeda Yassina, dok je slijepi vođa Hamasa, izlazio iz džamije prije zore u ponedjeljak, a u napadu su poginuli Yassin i još najmanje dva njegova tjelesna čuvara, izjavili su očevidci koji su bili u džamiji.

Novinar agencije Reuters, koji je dojurio na mjesto događaja, nakon što je čuo tri snažne eksplozije, pronašao je raznesene ostatke Yassinovih invalidskih kolica natopljene krvlju.

Očevidci koji su bili u bogomolji, kazali su da je Yassinovo tijelo premješteno na nepoznatu lokaciju.

"Šeik je mrtav, šeik je mrtav", naricali su naoružani ljudi i militanti Hamasa koji su se okupili na mjestu ubojstva Yassina.

Izrael je najavio da će ubrzati operacije pronalaženja i ubijanje islamskih ekstremista nakon niza samoubilačkih bombaških napada, uključujući prošlotjedni napada na jednu stratešku luku u kojem je ubijeno 10 osoba.

Hamas se zaklinje da će osvetiti Yassinovu smrt

Militanti Hamasa zakleli su se da će "donijeti smrt svakoj kući" u Izraelu, nakon što je u napadu izraelskih borbenih helikoptera ubijen duhovni vođa tog pokreta šeik Ahmed Yassin prilikom napuštanja džamije, javlja agencija Reuters.

"Šeik Ahmed Yassin počiva u miru. Oni nikad neže uživati u miru. Poslat ćemo smrt u svaku kuću, svaki grad, svaku ulicu u Izraelu", vikali su na ulicama grada Gaze preko zvučnika militanti Hamasa, prenosi agencija.

Pročitajte više