IZRAELSKI SATELIT MOGAO BI SNIMATI DIVLJA NASELJA NA ZAPADNOJ OBALI

Izraelski satelit mogao bi, s obzirom na poteškoće u prikupljanju informacija, za ministarstvo obrane snimati divlja naselja na Zapadnoj obali, otkriva u ponedjeljak izraelski dnevnik Haaretz. L

Satelitske snimke mogle bi se potom uspoređivati sa snimkama američkih satelita, piše list pozivajući se na neimenovani izraelski izvor.

Za to bi, međutim, trebalo promijeniti putanju satelita Amos-2, a to bi se moglo pokazati problematičnim, ističe list i dodaje da službena odluka o prijedlogu još nije donesena.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva obrane odbio je komentirati novinske napise.

Divlja naselja na palestinskim područjima povremeno fotografiraju izraelski izviđački zrakoplovi ili helikopteri.

Na Zapadnoj obali nalazi se još uvijek oko stotinu divljih naselja unatoč obećanju izraelske vlade da će ih ukloniti, podaci su izraelskog pokreta protiv naseljavanja "Mir sada". U posljednjih deset mjeseci uklonjena su samo tri naselja.

Od dolaska Ariela Sharona na vlast u ožujku 2001. izgrađeno ih je čak 51. Izraelske vlasti, međutim, divljim smatraju samo njih 28, dok su ostala naknadno legalizirana.

Sharon je 2003. obećao ukloniti sva divlja naselja podignuta od njegova dolaska na vlast, u skladu s posljednjim međunarodnim mirovnim planom za rješenje bliskoistočnog sukoba. Uništena naselja, međutim, Židovi ponovno obnavljaju.

Međunarodna zajednica židovska naselja na okupiranim palestinskim područjima smatra nelegalnim, imala ona dozvole ili ne.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više