Janšina knjiga o raspadu Jugoslavije na beogradskom sajmu knjiga

Na 49. beogradskom Sajmu knjiga, koji je u utorak počeo u glavnom gradu SiCG, slovenski će se izdavači predstaviti sa 143 različita naslova, a među njima je i knjiga najvjerojatnijeg mandatara za sastav nove slovenske vlade Janeza Janše o raspadu Jugoslavije i stvaranju samostalne Slovenije, koju je autor napisao prije 10 godina.

Riječ je o knjizi "Premiki - Nastajanje in obramba slovenske države", koju je 1994. godine izdala "Mladinska knjiga" iz Ljubljane. Na beogradskom sajmu bit će zapravo predstavljena inačica te knjige na engleskom jeziku - "The Making od the Slovenian State", s podnaslovom "The Collapse of Yugoslavia" istog izdavača. I sve ostale slovenske autore, bilo da je riječ o suvremenoj beletristici, političkoj i povijesnoj publicistici ili djelima klasičnih autora (kao što je "Sonetni vijenac" pjesnika Franceta Prešerna koji je također uvršten u katalog) na beogradskom sajmu knjiga reprezentiraju prijevodi na engleski ili srpski.

Janšina knjiga o raspadu Jugoslavije i stvaranju i obrani Slovenije prevedena je i na engleski, njemački i hrvatski. Uz knjigu Janeza Drnovšeka "Moja resnica", koju je izdavačka kuća "Martigny" na engleskom jeziku objavila pod naslovom "Escape from Hell: The Trueth of a President", Janšina knjiga vrijedi kao jedna od ključnih za razumijevanje procesa raspada nekadašnje SFRJ i formiranje nezavisnih država u jugoistočnoj Europi.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više