Jeremić: Srbija je protiv države Kosovo, članstva u NATO-u i centralizacije BiH

MINISTAR vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija neće prihvatiti podržavljenje Kosova, centralizaciju BiH i ulazak u NATO iako dio međunarodne zajednice to želi, jer takvo rješenje nije demokratsko i ne osigurava dugotrajan mir i stabilnost, piše Blic.

"Postoji jedan broj analitičara, jedan broj izuzetno snažnih glasova u svijetu koji na Balkan gleda kroz naočale napravljene devedesetih godina. Oni kažu da postoje tri problema i nude sljedeća rješenja: Kosovo treba podržaviti, BiH treba centralizirati i sve zemlje regije uvesti u NATO", rekao je Jeremić, dodavši da se "demokratski izabrano rukovodstvo Srbije ne može složiti s tim".

"Ne smijemo izgubiti iz vida kamo želimo ovu zemlju odvesti"

"Ne možemo se složiti s podržavljenjem Kosova, ne možemo podržati centralizaciju BiH protivno volji naroda i entiteta i Srbija je na demokratski način donijela odluku da bude vojno neutralna", kazao je.

Jeremić je rekao da je zadatak Srbije kroz dijalog sa svojim europskim i euroatlantskim partnerima doći do rješenja koje nije suprotno demokratskoj volji građana Srbije. "Neće biti lako, neki od naših partnera imaju ukorijenjeno drugačije mišljenje i mi moramo biti staloženi i odmjereni, ali niti jednog trenutka ne smijemo izgubiti iz vida što su naše crvene linije i kamo želimo ovu zemlju odvesti", kazao je Jeremić.

Prema njegovim riječima, ova godina je jedna od prijelomnih godina u povijesti i Srbija mora naći svoje mjesto u svjetskoj multilateralnoj politici.

Pročitajte više