Još devet zatočenika iz Guantanama potpada pod vojni sud

AMERIČKI predsjednik George W. Bush odredio je još devet zatočenika iz vojne baze Gunatanamo Bay na Kubi za suđenje na vojnim sudovima navodeći da ima razloga za vjerovanje da su bili pripadnici al Qaide ili upleteni u terorističke napade na Sjedinjene Države, priopćio je u srijedu Pentagon.

Time je broj zatočenika koje Bush drži pogodnim za takva suđenja porastao na 15.

Suđenja pred američkim vojnim sudovima koji se nazivaju vojne komisije, za koja još nije određen datum, bit će prva takve vrsti od Drugog svjetskog rata.

Budući da formalne optužnice protiv njih nisu podignute, ministarstvo obrane nije objavilo imena devet pojedinaca koje SAD drži u Guantanamo Bay među još skoro 600 zatočenika kao neprijateljske borce kojima uskraćuje status ratnih zarobljenika koji bi im donio niz prava.

Američki Vrhovni sud nedavno je odlučio da zatočenici u Guantanamo Bay imaju pravo postaviti pitanje legalnosti svoga zatočenja pred američkim sudovima.

Pentagon je naveo da je predsjednik odlučio u skladu s dokazima prema kojima su pojedinci određeni za vojne sudove bili obučavani u terorističkim logorima i sudjelovali u aktivnostima poput financiranja al Qaide, zaštite za Osamu bin Ladena, pravljenju eksploziva te planiranja i pomaganja operacija na moru.

(Hina) xsl ybr

Pročitajte više