Josipović: Ovo što se događa je pokušaj HDZ-a da ovlada tajnim službama

Foto: FAH

DANAS su u emisiji Hrvatska uživo gostovali bivši predsjednik RH Ivo Josipović i bivša premijerka Jadranka Kosor. Tema emisije bila je sigurnosna kriza koja trenutačno potresa zemlju.

Kosor je na početku emisije kazala kako su i ona i Josipović imale situaciju razilaženja, kakva je sada ona između Grabar-Kitarović i Oreškovića.

"Bilo je situacija u kojima se nismo slagali, ali smo nesporazume pokušavali riješiti što je više za stolom. Dakle, što je moguće manje u javnosti. Dva puta sam žustro reagirala, kada je Josipović govorio o gospodarskim potezima Vlade i oko izbora 2011. godine.

Ali eto, mi smo zajedno odlučili o načelniku Glavnog stožera Lovriću, dogovorili se i potpisali i tek onda u javnost", rekla je Kosor.

Josipović: Situacija s Lozančićem nije sretna

"Suradnja s gospođom Kosor je uvijek bila primjerena, i uvijek smo pazili da ne naškodimo državi. I kod imenovanja je bilo prijepora, ali nikad nismo išli s time da jedan potpiše pa vrši pritisak na drugoga u javnosti, nego smo se najprije dogovorili pa potpisali. Mislim da ova situacija nije sretna", kazao je Josipović.

Kosor je rekla kako se njima ova situacija ne bi dogodila.

"Premijer čeka da prođe neko vrijeme da spasi nešto svoje vjerodostojnosti i da ljudi zaborave činjenicu da je tim priopćenjem, koje je stiglo s Pantovčaka dok je on govorio novinarima da će još neko vrijeme razmisliti, tad ga je presrelo jednostrano potpisano to. Mora pričekati neko vrijeme, ali ta je situacija gotovo bezizlazna", kaže Kosor.

"Zakon za imenovanje traži obavezno mišljenje Odbora. Dobro je da se i kod razrješenja raspravi, ali ne mislim da će to biti odlučno. Mislim da bi priču s tajnim službama trebalo demistificirati. Ne mislim da je ovaj pokušaj ništa drugo nego pokušaj HDZ-a da ovlada s oba važna mjesta u sustavu i da preduhitri MOST da kontrolira situaciju, da ne dozvoli monopolizaciju tajnih službi", dodao je Josipović.

Kosor: Ako se Lozančić ogriješio o zakon, mora odgovarati

"Želim podsjetiti ustavnu odredbu da kod imenovanja se mora tražiti mišljenje Odbora pa bi bilo dobro da se i kod razrješenja traži nadzor, jer u tom slučaju ostaje neizvjesno zašto se Lozančić smjenjuje. Nepovjerenje nije zakonski razlog, ako se ogriješio o zakon onda mora odgovarati. Pitali ste vezano za sljedeću sjednicu Odbora u četvrtak, kada će se raspravljati o SOA-i, ali većinu tamo čini vladajuća većina.

Ako ne bude kvoruma, ne može se donositi bilo kakva odluka, a većina odlučuje o svemu. Ostojić može preporučiti bilo što, ali...", kaže Kosor.

"Ova situacija je neodrživa, ako se održi ovako, onda je to s jednim potpisom nepostojeći pravni akt. Taj papir je ovog trenutka jedno veliko ništa", rekao je Josipović.

"Što se tiče MOST-a koji je oko Ostojića glasao protiv HDZ-a, to je jako zanimljivo. O ovako osjetljivim stvarima misle tako različito, to otvara pitanja. Vidjet ćemo kako će glasati oko proračuna, ako ga ne izglasaju, zna se što slijedi", kazala je Kosor.

Pročitajte više