Jurčić: U idućih tjedan dana znat će se je li stečaj Lenca izgledan

NE OSIGURA li se u idućih tjedan dana 67 milijuna dolara za normalno poslovanje brodogradilišta Viktor Lenac i isplatu plaća radnicima, kao premoštenje do oživotvorenja sporazuma banaka kreditora i dioničara, stečaj će se teško moći izbjeći, izjavio je danas nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Naglasivši kako Vlada nije na dnevnom redu imala slučaj "Lenac", Jurčić je kazao da su banke-kreditori i vlasnici brodogradilišta potpisali jučer sporazum o podršci financijskom restrukturiranju i osiguranju sredstava za završetak investicije Brodogradilišta "Viktor Lenac" (težak 25 milijuna dolara), u kojem država preko HBOR-a sudjeluje sa 2,5 milijuna USD.

No, kako je izvršenje tog sporazuma sporo, priljev sredstava se u najboljem mogućem slučaju može očekivati u listopada ove godine. Zbog toga je Vlada indirektno, preko HBOR-a, i prije potpisivanja sporazuma zatražila odgovore kako se planira organizirati proizvodnja i poslovanje brodogradilišta te isplata plaća radnicima do tog razdoblja. U sporazumu toga nema, pa je Vlada, preko HBOR-a, predložila postizanje mini-sporazuma između HBOR-a, vlasnika i banaka-kreditora, o financijskom premoštenju tog najviše četveromjesečnog razdoblja. Spremni smo, kazao je Jurčić, da se 6-7 milijuna dolara podijeli na trećine.

Za to je sada potrebna brzina, jer to treba osigurati kroz tjedan dana, HBOR je već poslao takav zahtjev ostalima, kazao je ministar ocijenivši ipak da je mala vjerojatnost za to, "a stečaj visi kao alternativa".

Upitan o odobrenim državnim jamstvima, Jurčić je ustvrdio da je Vlada poštivala dogovor iz siječnja, da bi bila u konačnici "prevarena", te da je sadašnji sporazum samo nastavak realizacije te prije dogovorenog financiranja investicije. Sada se, kaže, neće ništa odobravati dok se ne postigne sporazum o mosnom financiranju do roka oživotvorenja sporazuma banaka-kreditora i vlasnika.

Iznio je i podatak da bi direktna i indirektna šteta definitivnim stečajem Lenca u prvoj godini bila 50 milijuna dolara, ali posredno i veća jer bi se u velikim problemima našle i domaće tvrtke dobavljači. Odobrena državna jamstva za Lenac dosežu 66 milijuna dolara.

Vlada i Ministarstvo gospodarstva smatraju da ono što je kvalitetno u Lencu i ima poslovnih razloga treba nastaviti poslovati i dalje, zaključio je Jurčić.

Nadzorni odbor Brodogradilišta "Viktor Lenac" d.d., 21. srpnja je podržao predloženo financijsko restrukturiranje i osiguranje sredstava za dovršetak investicija Brodogradilišta. Ujedno je preporučio bankama kreditorima i vodećim dioničarima da što hitnije donesu pozitivne odluke o podršci financijskom restrukturiranju i osiguranju sredstava za završetak investicije Brodogradilišta "Viktor Lenac".

U međuvremenu je direktor tvrtke Damir Vrhovnik podnio neopozivu ostavku.

(Hina) db ds

Pročitajte više