Jutros ledenih minus 20, do podneva popustila sibirska anticiklona



SNAŽNA hladna fronta koja je ovih dana zahvatila Hrvatsku, postupno se smiruje, a trebala bi se nastaviti smirivati i tijekom vikenda. Ipak, posljedice su ostale, u Otočcu je jutros izmjereno minus 20, a u Gospiću minus 18 stupnjeva.  Zagrepčani su se u 7 sati, ovisno o dijelu grada, smrzavali na od -7 do -9°C.

Razlog hladnoj fronti bila je sibirska anticiklona koja je prijepodne oslabjela, tako da se u Gospiću i Otočcu temperatura popela na minus 10.

Očekuje se lagano poboljšanje vremenskih uvjeta i povremeni snijeg

"Hladna fronta se smirila, snijeg je prestao padati, a na južnom Jadranu još pada kiša. Sutra će vrijeme uglavnom biti toplije, na Jadranu dosta sunčano, a u unutrašnjosti mjestimice s maglom. Jutro će i dalje biti hladno", kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

"U subotu se povremeno mogu očekivati oborine, u unutrašnjosti i snijeg te kiša koja se ponegdje može smrzavati na tlu. U nedjelju se očekuje prestanak oborina u unutrašnjosti, a na Jadranu će tijekom vikenda biti kiše", predviđaju u DHMZ-u.

Sutra prijepodne će tako na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano, ponegdje uz moguću dugotrajnu maglu i niske oblake. Tijekom jutra se sa zapada očekuje postupan porast naoblake, a krajem dana uglavnom na sjevernom Jadranu mjestimice malo kiše, u Gorskom kotaru malo snijega. Vjetar će biti većinom slab južni i jugozapadni, a na Jadranu ujutro ponegdje slaba do umjerena bura, danju jugo u jačanju. Najniža jutarnja temperatura će biti od -13 do -7, a na Jadranu od -3 do 3°C. Najviša dnevna temperatura će iznositi između -2 i 3, a na Jadranu između 3 i 8°C.


U Zavižanu 80 centimetara snijega

Najviše snijega, 80 centimetara, napadalo je u Zavižanu. Na Plitvičkim jezerima palo je 48 centimetara, a u Delnicama 44. Ujutro je u Kninu bilo 22 centimetara snijega, u Vrgorcu je izmjereno 20, u Imotskom 12, Sinju osam. S morske strane najviše snijega je palo u Metkoviću – devet centimetara.

Zbog niskih temperatura u većem dijelu unutrašnjosti HAK upozorava na poledicu, osobito na vlažnim dijelovima kolnika. Zbog snijega na kolniku državnom cestom D1 Gračac – Knin i D 218 Brotnja-Srb-Sučević prometuju samo osobna vozila, a državnom cestom Dvor-Hrvatska Kostajnica-Jasenovac (D 47), samo osobna vozila i autobusi.

HAK savjetuje oprez i korištenje zimske opreme

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama D 25 Karlobag – Gospić – Korenica, D 42 Josipdol – Poljanak, D 52 Špilnik – Korenica, D 218 Užljebić – Doljani, D 506 Dobroselo – Mazin, D 1 Vrlika – Sinj – Split, D 8 Omiš – Brela, D 60 Brnaze – Trilj – Cista Provo – Imotski – GP Vinjani Gornji,  D 220 Trilj – GP Kamensko Dolina Neretve, D 62 Vrgorac - Metković – Mali Prolog, D 513 Ploče - Mali Prolog, ŽC 6208 Vrgorac – Staševica i na brzoj cesti Ploče-Kobiljača.

Zbog radova, zatvoren je tunel Lokva Rogoznica na dionici Jadranske magistrale D 8 Omiš-Dupci, a vozi se naizmjence, obilaznicom s južne strane tunela. U mjestu Podaca vozi se također jednim trakom, naizmjence, zbog sanacije kolnika. 

Magla smanjuje vidljivost u dijelu Like i Slavonije. Osobito oprezno treba voziti na autocesti A 1, između Bosiljeva i Male Kapele i na mostu Gacka, kao i na autocesti A 3, između Nove Gradiške i Velike Kopanice.

Pročitajte više