Kakve će biti mjere za Novu godinu? Božinović: Dolazi do eksponencijalnog rasta...

Screenshot: Nova TV

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je danas kakve će biti mjere u Hrvatskoj za vrijeme blagdana.

Što se Nove godine tiče, Božinović je kazao da su u ovom trenutku fokusirani na praćenje situacije s koronavirusom. ''Dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje omikron varijanti. Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brži u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije'', kazao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.

Istaknuo je da u Dalmaciji broj novozaraženih raste u sve četiri županije. ''Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni prostori su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji'', kaže.

"Ako brojevi ne budu rasli i ako se bude održavao trend laganog pada - razgovarat ćemo"

''U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju'', upozorio je.

Kazao je da su donesene nove mjere i s obzirom na situaciju u Europi ne mogu ići u popuštanja. ''Ako brojevi ne budu rasli i ako se bude održavao trend laganog pada - razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana'', kazao je i istaknuo da nitko, pa ni struka, ne može sa sigurnošću reći što će biti.

''Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje'', rekao je Božinović za omikron varijantu. ''Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija'', rekao je ministar.

Rekao je da se sugerira da se Nova godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije. ''To je sigurnije za sve'', smatra Božinović.

Pročitajte više