Karlovac - nema straha od malog kukca

ZA SADA nema informacija da je u Karlovcu povećan broj malih kukaca nalik mravu iz porodice kornjaša, a nema ni dojava liječnika o javljanju mogućih pacijenata zbog alergijskih kožnih reakcija, priopćio je Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije nakon učestalih upita građana jer su karlovački mediji pisali da je riječ o kukcu čiji je otrov jači od kobrinog te da je pronađen u jednom karlovačkom naselju.

Kukca iz skupine kornjaša, roda Paederus, ne treba smatrati opasnim, on i inače obitava u ovim krajevima, a tijekom rujna prestaje njegova aktivnost, stoji u priopćenju.

U kontaktu s čovjekom kukac nije agresivan, tj. ne ubada kao primjerice pčele, ose i stršljeni. Međutim, ako ga čovjek prignječi, dok je na koži ispusti tekućinu koja sadrži toksičnu supstancu, stoji u priopćenju.

Ta supstanca na koži izaziva oštećenje s crvenilom i plikovima veličine od centimetra do dječjeg dlana. Liječi se kortikosteroidnim kremama te prolazi za nekoliko dana bez posljedica. Navodi se dalje da kukac izgleda kao malo veći mrav, crne boje s dvije crvene pruge, da voli vlažna staništa, a ako se ponegdje jače namnoži, može se provesti zaštita repelentskim sprejevima, mrežama na prozorima i dezinsekcijom.

Ako dođe na kožu, ne smije ga se gnječiti rukom, već otresti, a kožu na kojoj je kukac bio oprati vodom i sapunom.

Isti je kukac u kolovozu zadao muke Siščanima, četrdesetak njih iz naselja Zeleni brijeg javilo se liječnicima zbog napadaja i alergijskih reakcija. Nakon uklanjanja raslinja oko stambenih zgrada i dezinsekcije stanova najveći je dio kukaca i ličinki uništen.

Pročitajte više