Karlovac: Potpisan predugovor o financiranju vodoprivrednih zahvata

GRAD Karlovac i Hrvatske vode potpisali su danas predugovor o financiranju gradnje propusta na Švarči za odvodnju oborinskih voda, vrijedan 328.600 kuna, i projekt sanacije Rakovačkog potoka na lokaciji Jezerce vrijedan 247.000 kuna, izvijestio je danas na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Božo Joha.

Osim toga, Karlovac iz proračuna financira još 12 većih ili manjih projekata, ukupne vrijednosti dva milijuna kuna. Kada se tomu dodaju tri kanalizacijska projekta vrijedna 14,7 milijuna kuna, Karlovac je veliko gradilište, istaknuo je gradonačelnik.

Direktor karlovačke Vodoprivrede Dubravko Delić naveo je da se i malim ulaganjima u vodoprivredne zahvate mogu riješiti neki od problema vodoopskrbe. Primjerice, ulaganjem od samo 60 do 70 tisuća kuna sanirana je privremena brana na ušću Korane u Kupu, koja omogućuje da, čak i u slučaju da suša potraje još punih mjesec dana, Karlovčani ne moraju strahovati od redukcija.

Međutim, za trajno i kvalitetno rješenje brane na Korani potrebna su dva milijuna kuna jer će visok vodostaj sigurno djelomično razrušiti to privremeno rješenje, rekao je Delić.

Po njegovim riječima, Karlovac ima dobar vodoprivredni sustav, ali ga treba i dalje unaprjeđivati tako da se voda, kada je ima doboljno, zadrži kao rezerva za razdoblja niskog vodostaja.

S druge strane, Karlovac ulaganjima u kanalizacijske kolektore omogućuje da se onečišćenja koncentriraju na jednom mjestu, a konačni je cilj da država svojim ulaganjima izgradi prava postrojenja za pročišćavanje i tako Kupu nizvodno od Karlovca i cijeli slijev Save zaštiti od karlovačkih otpadnih voda.

Pročitajte više