Kaštela: Blokada Željezare Split do početka proizvodnje

RADNICI, koji predvođeni čelnicima sindikata od jutros blokiraju Željezaru Split u Kaštelima, glavnim krivcima za neprovođenje vladinih odluka o pokretanju proizvodnje i isplati zaostalih plaća smatraju čelništvo Željezare i Ministarstvo gospodarstva.

Sindikalni čelnici traže procesuiranje odgovornih za agoniju Željezare, a radnici, kojih je pred Željezarom stotinjak, prozvali su i premijera Račana, poručivši mu da je vrijeme isteklo baš kao i njihovo strpljenje.

Blokadom tvornice onemogućen je ulazak u poduzeće predsjedniku Uprave Jakovu Miljku i članovima Nadzornog odbora, ali oni danas nisu ni pokušali doći na svoja radna mjesta.

Jedan od članova Nadzornog odbora Mladen Bekavac otišao je ispred Željezare, ali je stao na stranu prosvjednika, dok su voditelju Pravne službe Mihovilu Ostojiću i direktoru za održavanje proizvodnih pogona Anđelku Bekavcu, radnici onemogućili ulazak u tvornicu.

"Unatoč odobrenim državnim jamstvima od 57 milijuna kuna, čini se da 416 radnika neće tako skoro dobiti plaće ni početi raditi jer sve ukazuje na to da je nekomu u cilju da Željezara potone na račun uvoznog lobija i nekih hrvatskih poduzeća", kazao je novinarima dopredsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Željezara Split proizvodi građevinski čelik koji se ugrađuje u cestu, kaže Matijašević, koji smatra da je uvoznom lobiju i nekim državnim dužnosnicima koji usko surađuju s tim lobijem cilj da se u autocestu Zagreb-Split ugrađuje uvozni čelik.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić spriječio je nezadovoljne radnike da blokiraju i Jadransku magistralu, dok je regionalni povjerenik Sindikata metala Vedran Dragičević posebno ustrajao na kaznenoj odgovornosti bivše i sadašnje uprave koje su, po njegovim riječima, glavni krivci za potonuće Željezare.

Blokada i prosvjedni skup, koji su osiguravali zaštitari, protekao je bez izgreda, a blokada će potrajati sve dok se ne provedu vladine odluke što automatski znači ispunjenje svih uvjeta radnika, a to je pokretanje proizvodnje i isplata zaostalih plaća.

Dopredsjednik HUS-a Ozren Matijašević kazao je Hini kako je nemarnost Uprave, ali i Vlade prema Željezari dovela do ovog drastičnog čina.

"Radnici su ogorčeni i na svoju Upravu i na Vladu jer Vlada nije ispoštovala svoje odluke o pokretanju proizvodnje i isplati zaostalih plaća, a takvu odluku donijela je prije skoro mjesec dana. Uprava poduzeća i Nadzorni odbor ništa ne čine da se ove odluke realiziraju, unatoč tome što je Nadzornom odboru isplaćeno sto tisuća kuna naknade", kazao je Matijašević.

Dodao je kako "postaje sve jasnije da lobiji uvoznika građevinskog željeza u Hrvatsku podmeću nogu i usporavaju rješavanje ovog problema".

"Treba samo vidjeti tko u Hrvatskoj ima firme za uvoz građevinskog željeza i čelika, a možda je ima i neki od ministara", kazao je Matijašević.

Pročitajte više