Kenijska policija napade još nije povezala s al Qaidom

KENIJSKE vlasti objavile su u subotu da zasad nije utvrđena nikakva veza između terorističke mreže al Qaide i 12 ljudi pritvorenih zbog sumnje da su povezani s dva protuizraelska napada u Mombasi u četvrtak.

Zbog sumnje u povezanost s napadima, kenijska policija pritvorila je jednu Amerikanku, jednog Španjolca, šestero Pakistanaca i četvero Somalaca.

Policija zasad nije utvrdila da je bilo koji od osumnjičenika povezan s terorističkom mrežom al Qaidom, rekao je kenijski ministar za unutarnju sigurnost Julius Sunkuli.

Za Amerikanku i Španjolca kazao je da ne vjeruje da su upleteni te najavio da će biti pušteni na slobodu čim se isključi svaka mogućnost njihove povezanosti s napadima.

Uhićeni su kada su se nedugo nakon napada pokušali odjaviti iz hotela.

Pakistanci i Somalci uhićeni su zbog ilegalnog ulaska u Keniju, a sumnja u njihovu povezanost s napadima pojavila se tek kasnije.

Sunkuli nije isključio mogućnost da je al Qaida odgovorna za napade kao ni mogućnost somalske veze.

Najmanje 15 ljudi, uključujući troje Izraelaca, poginulo je u četvrtak ujutro u samoubilačkom napadu automobilom-bombom postavljenim ispred hotela ´Paradise´ u Mombasi.

Pet minuta ranije zrakoplov izraelske kompanije ´Arkie´ izbjegao je dva projektila ispaljena na njega nedugo nakon polijetanja iz Mombase.

Američki promatrači objavili su u petak da sumnjaju da je napade počinila fundamentalistička somalska skupina Al-Itihad al-Islamiya, poznata i kao AIAI ili Islamska unija.

Riječ je o istaknutoj radikalnoj islamskoj skupini povezanoj s al Qaidom.

Pročitajte više