Još jedna u nizu napetosti: Kina sankcionira američke vojne tvrtke na Tajvanu

Foto: EPA

Kina je najavila sankcije za pet američkih vojno-obrambenih tvrtki zbog posljednje prodaje oružja Tajvanu, navodi BBC.

Najava dolazi u trenutku kada se Tajvan priprema za održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora 13. siječnja, a američka prodaja oružja Tajvanu čest je izvor napetosti između Pekinga i Washingtona. Poznato je kako Kina gleda na Tajvan kao na svoj teritorij, što tajvanska vlada odbacuje.

Prošlog mjeseca američki State Department odobrio je prodaju opreme vrijednu 300 milijuna dolara za pomoć u održavanje tajvanskih taktičkih informacijskih sustava.

"Ozbiljni pogrešni potezi"

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u priopćenju u nedjelju da su sankcije odgovor na ozbiljno pogrešne poteze koje je poduzeo SAD. Također se navodi da nedavna prodaja oružja "ozbiljno šteti kineskom suverenitetu i sigurnosnim interesima, potkopava mir i stabilnost na tom području".

Poduzeća koja su sankcionirana su BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat i Data Link Solutions. Kina će zamrznuti imovinu tvrtki i zabraniti ljudima i organizacijama u Kini da ih angažiraju, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Peking je pojačao pritisak na Tajvan uoči izbora koji bi mogli redefinirati odnos otoka s Kinom, tvrdi BBC. U svom godišnjem novogodišnjem obraćanju, kineski predsjednik Xi Jinping ponovio je svoju tvrdnju da će se Tajvan "sigurno ponovno ujediniti" s Kinom.

Pročitajte više