Kina se pridružuje diplomatskom pritisku na Pjongjang

Visoki dužnosnik kineske Komunističke partije Wang Jiarui putuje u subotu u Sjevernu Koreju kako bi se pridružio diplomatskim naporima za spašavanje multilateralnih pregovora koji trebaju okončati krizu oko nuklearanog programa Pjongjanga.

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja prošloga je tjedna po prvi puta obznanila svijetu da raspolaže nuklearnim oružjem, tvrdeći da je ono prvenstveno namijenjeno odvraćanju neprijateljski nastrojenih Sjedinjenih Država. Pjongjang je također objavio da se povlači iz šestostranih pregovora s Južnom Korejom, Japanom, Rusijom, Kinom i SAD te da ubuduće želi pregovarati samo bilateralno s Washingtonom.

Taj je potez u početku izazvao nevjericu jer su do sada sve nuklearne sile za objavljivanje svoje novostečene moći koristile nuklearne probe a ne glasnogovornike, no isto tako i veliku zabrinutost jer je Pjongjang još 2002. priznao da tajno obogaćuje uran za atomsku bombu.

Wang Jiarui, šef odjela za međunarodnu suradnju kineske KP, putuje danas u Pjongjang kako bi dužnosnike tamošnjeg režima pokušao vratiti za pregovarački stol.

"Ne očekujte previše jer je to posjet koji je planiran već dulje vremena, no Wang će vjerojatno prenijeti neku poruku od Kineza", kazao je jedan zapadni diplomat u Pekingu.

Ocjene analitičara da bi povlačenje iz pregovora mogao biti samo taktički potez Pjongjanga, kako bi se ishodila bolja pregovaračka pozicija dok je pozornost okrenuta nuklearnom programu Irana, potvrdila je izjava sjevernokorejskog diplomatskog predstavnika u SAD dana listu "JoonAng Ilbo" iz Seoula o mogućem povratku u pregovore, ako SAD zajamči koegzistenciju i nemiješanje u unutarnje stvari Sj. Koreje.

Zamjenik veleposlanika Han Song-ryol rekao je za današnje izdanje lista da Pjongjang od SAD također želi jamstva da će pregovori donijeti konkretne rezultate, odnosno koristi njegovoj zemlji.

"Ako SAD povuku svoju neprijateljsku politiku, mi ćemo napustiti našu antiameričku politiku i postati saveznici, a zašto bi tada trebali nuklerano oružje", rekao je, među ostalim, Han.

Sjeverna Koreja igra na kartu nuklearnog oružja kako bi izborila političke i ekonomske koristi od početka spora u listopadu 2002. kada je priznala postojanje tajnog programa za obogaćivanja urana i kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 1994.

(Hina) xdh ydh

Pročitajte više