Kinezi tvrde da su u zadnjih pet godina uhitili 13.000 terorista

Foto: EPA

KINESKE vlasti su od 2014. uhitile gotovo 13.000 "terorista" u udaljenoj zapadnoj pokrajini Xinjiang, objavljeno je danas u poduljim policijskim smjernicama u kojima se brane kontroverzne državne mjere u svrhu islamske deradikalizacije.

Kina se suočava sa sve jačom međunarodnom kritikom zbog uspostave objekata koje Ujedinjeni narodi opisuju kao prihvatne centre u kojima drži više od milijun Ujgura i ostalih muslimana. Peking kaže da su potrebne mjere kojima bi se zaustavila prijetnja islamske militantnosti te svoje centre zove "centrima za stručno osposobljavanje".

Tvrde da su u pet godina uništili više od 1500 bandi

"Pravne vlasti usvojile su politiku koja uspostavlja pravu ravnotežu između sućuti i oštrine", poručuju vlasti u svojim smjernicama.

"Od 2014. Xinjiang je uništio 1588 nasilnih i terorističkih bandi, uhitio 12.995 terorista, zaplijenio 2052 eksplozivne naprave, kaznio 30.645 ljudi za 4858 nezakonitih vjerskih aktivnosti i zaplijenio 345.229 kopija nezakonitih vjerskih materijala", precizira se u smjernicama.

Čelnici terorističkih skupina dobivaju strogu kaznu, a ostali obrazovanje i obuku

Samo manjina među sankcioniranim osobama, primjerice, čelnici terorističkih skupina, dobiva strogu kaznu, objašnjavaju vlasti. Ostali, na koje je utjecao ekstremistički način razmišljanja, dobivaju obrazovanje i obuku kako bi ih se poučilo o pogreškama u njihovu svjetonazoru, objašnjava se u smjernicama.

Na skupu glavne izgnane skupine, svjetskom kongresu Ujgura, te se smjernice u cijelosti odbijaju.

"Protuterorizam je politički izgovor za represiju nad Ujgurima. Stvarna svrha te takozvane deradikalizacije je eliminirati vjeru i provesti potpunu sinifikaciju", ističe se u izjavi glasnogovornika ujgurskoga kongresa.

Pročitajte više