Sudac o skandaloznom ugovoru: Sada je jasno za koga je točno pisan Lex Agrokor

Foto: Index/FAH/Pixsell/Žarko Bašić

SUDAC Mislav Kolakušić komentirao je za Index ugovor o najstarijem zajmu između Agrokora i Knightheada, kojim su prepuštene ključne ovlasti američkom fondu, pa tako vlada ne može smijeniti bez njihovog pristanka Antu Ramljaka, niti može ikoga plaćati bez da savjetnik Alix Partners na to pristane.

>> Profesorica objasnila što je točno sporno oko Agrokorovog kredita i Ramljakove uloge


Za razliku od profesorice s Pravnog fakulteta Jasnice Garašić, koja smatra da je tim ugovorom vlada faktički onemogućena u nadzoru rada izvanrednog povjerenika, neki pravni stručnjaci misle da je takav odredba "uobičajena" između kreditora i privatne tvrtke, zaboravljajući da ovo nije obična privatna tvrtka nego ju je vlada proglasila sistemskom i preuzela upravljanje. Komentar ugovora o roll-up kreditu zatražili smo i od Kolakušića.

"Ako je uobičajena, volio bih da pokažu barem jedan takav ugovor. Naravno da ga nema. Ta odredba je samo jedan u nizu dokaza da je pitanje koje postavljam od samog početka: "Tko je pisao Lex Agrokor?“, pitanje svih pitanja. Dva desetljeća se u RH propisi donose u ekonomskom interesu unaprijed određenih pojedinaca. Kada znate tko piše pojedini zakon i kojem interesnom lobiju pripada, vrlo je jednostavno zaključiti kome se tim zakonom pogoduje. S obzirom da je državnom tajnom proglašeno tko je pisao taj "zakon", do sada se nije moglo sa sigurnošću zaključiti u čijem financijskom interesu je on pisan.

Lex Agrokor pisan je u korist skupine financijskih špekulanata

Bile su otvorene tri mogućnosti. 1. da je pisan u interesu vlasnika Agrokora koji bi po modelu Linićevih predstečajnih nagodbi otpisao dugove dobavljačima i državi te time zaradio ogroman novac; 2. da je pisan u interesu pojedinih domaćih dobavljača koji bi takoreći bez ikakvog ulaganja preuzeli vlasništvo nad pojedinim tvrtkama u sastavu koncerna; 3. da je pisan u interesu male skupine financijskih špekulanata koji će u roku od 6 mjeseci zaraditi milijarde kuna bez ikakvog poslovnog rizika. Sada je sve puno jasnije", kazao je za Index.

Kolakušić upozorava da su privatne kompanije, Knighthead i Alix Partners, preuzele ne samo upravljanje Agrokorom, nego i ulogu izvršne i sudske vlasti.

Hrvatska pravna država prestala je postojati

"Sada su se u potpunosti razotkrile sve skrivene namjere prilikom donošenja Lexa te ni vlada niti sud ne mogu smijeniti Ramljaka bez da cijeli koncern dospijećem cijelog kredita u jednom danu u potpunosti ne unište koncern Agrokor. Tko upravlja, taj je i stvarni vlasnik. Upravljanje i korištenje je 90 % vlasništva", rekao je.

Lex Agrokor i kredit koji je potpisao Ante Ramljak pokazuju da je Hrvatska pravna država prestala postojati, smatra sudac Kolakušić. "Strane privatne kompanije su preuzele ulogu izvršne i sudske vlasti. Nažalost, znao sam kakva katastrofa slijedi pa sam zato i konstantno iznosio argumente protiv donošenja Lex Agrokora. Ovo pokazuje da je Hrvatska pravna država prestala postojati i da nam sudovi nisu potrebni kada netko ima dobru ideju i puno novaca", zaključio je.

Pročitajte više