Kolinda o Bandiću govori kao mafijašica. Ili je to, ili želi izgubiti izbore

Foto: Index/Media Servis

A ŠTO ako Kolinda Grabar-Kitarović namjerno želi izgubiti predsjedničke izbore?

Pitanje se na prvu može činiti posve deplasiranim jer zašto bi se aktualna predsjednica uopće kandidirala za još jedan mandat na Pantovčaku ako ga ne želi, no kako drugačije objasniti njene najnovije izjave?

>> Kolinda: Ako Bandića osude, nosit ću mu kolače u zatvor

Novi nivo Kolindinih svinjarija

Da, Kolinda je sklona gafovima, provalama i ordinarnim glupostima, no ovo što je u intervjuu za Media Servis izjavila o Milanu Bandiću je toliko grozomorno da nadilazi uobičajeni nivo predsjedničinih svinjarija.

Kolinda se osvrnula na kritike zbog pjevanja na rođendanu Milanu Bandiću i poručila je da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja i da ako s nekim politički surađuje, mora biti toliko korektna da ostane ono što jest.

Vjerna Bandiću

"Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. Moram biti dosljedna sebi. I u životu najviše cijenim lojalnost i odanost. Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi. A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno", rekla je predsjednica. 

Dodala je da ne vjeruje da će do toga doći. 

Bandić je simbol korupcije

Dva su glavna razloga zbog čega je ovo izjava koja Kolindu diskvalificira na svakom nivou.

Prvi je što cijela Hrvatska odlično zna tko je i što je Milan Bandić. Bez obzira na to što mu se još uvijek sudi u nizu procesa (što više govori o našem pravosuđu nego o Bandićevoj nevinosti), svima u Hrvatskoj je jasno da je Bandić odavno simbol koruptivne i klijentelističke politike kojom se u međuvremenu na nimalo skriven način javni novac prelijeva u džepove izabranih, Bandiću bliskih i vjernih.

U Hrvatskoj ipak ima previše ljudi koji nisu na ovaj ili onaj način, direktno ili posredno, na Bandićevom platnom spisku te je politički suicidalno bezuvjetno stati uz Bandića, što je predsjednica danas nedvojbeno učinila. Par desetaka tisuća glasača, koliko joj maksimalno može donijeti Bandićeva podrška, ne može kompenzirati mnogo veći broj glasača koji a priori odbijaju dati glas ikome povezanom s kontroverznim zagrebačkim gradonačelnikom, višestrukim USKOK-ovim optuženikom koji se već godinama, a naročito u zadnjih par mjeseci, u javnosti ponaša kao pomahnitali siledžija.

Čini se da za Kolindu to više i nije stvar političke procjene, nego osobnog prijateljstva, kako je sama istaknula. Ona će, rekla je danas mrtva-hladna, čak i osuđenom Bandiću u zatvor nositi kolače.

Kolindina mafijaška logika

Time dolazimo do drugog razloga, a to je da je predsjednica svojom izjavom pljunula na Ustav i zakone Republike Hrvatske, one čija je predsjednica. Kolinda je u stilu pripadnice mafijaškog klana naglasila da je njoj najvažnija lojalnost i ako je netko kriminalac, a njoj odan, onda može uvijek računati na njenu podršku. Pritom je predsjednica povezana sa zavidnom količinom osuđenih i optuženih kriminalaca, od Zdravka Mamića do Damira Škare. 

Hoće li i optuženom silovatelju Škari nositi kolače u zatvor kad ga osude? Bolje da je to nitko ne pita, jer će vjerojatno odgovoriti da hoće.

Kolinda je danas mrtva-hladna izjavila da joj je od pravde i zakona važnija lojalnost. Pripadnici mafijaških obitelji to mogu govoriti, predsjednici država ne. Na Pantovčaku imamo Kolindu Grabar-Korleone, kako je komentirao netko na Twitteru.

Istina, mafijaško ponašanje nije u Hrvatskoj uvijek dovoljno da netko izgubi izbore, ali Kolinda u reizbor ide s takvom prtljagom ratnih zločinaca, krimosa i zlotvora da se doista čini kako ona želi izgubiti. Previše je toga naslagala na kamari i za njeno vjerno glasačko tijelo, koje ne puca od poštenja i pameti, ali koje ipak ima određenu granicu nakon koje prestaje davati podršku ljudskim poluproizvodima koje na ove ili one funkcije kandidira HDZ.

Možda ipak precjenjujemo Kolindu?

Kolinda kao da namjerno testira koliko skandala može proizvesti u jedinici vremena, a da joj domoljubna stoka sitnog zuba ostane vjerna. Racionalnog objašnjenja za njene najnovije izjave jednostavno nema, osim da ona želi izgubiti izbore. 

Ili je možda ipak, unatoč petogodišnjem iskustvu, još jednom precjenjujemo? Možda nema tu nikakve skrivene namjere, možda je aktualna predsjednica jednostavno doista onako besramna, štetna i glupa kakvom se prikazuje?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više