Komentari na reforme MOST-a: "Ovo je korak u dobrom smjeru"

Foto: HIna

MOST je danas predstavio popis reformi u pravosuđu i poduzetništvu koje će se prezentirati HDZ-u i SDP-u.

Ključne promjene koje MOST želi u pravoduđu su: ubrzavanje rada sudova, povećanje transparentnosti sudova, informatizacija poslovanja, racionalizacija troškova, zaštita dužnika koji žive u nekretnini koja je pod ovrhom a u 2017. žele promijeniti strukturu Državnog sudbenog vijeća.

Što se tiče poboljšanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj, u MOSTU smatraju da bi trebalo promijeniti odnos inspekcija prema poduzetnicima na način da prvi inspekcijski nadzor bude savjetodavan, a tek kod ponavljanja prekršaja da se izriču kazne. Traže i ukidanje obvezne članarine HGK i HOK-a
Žele ukinuti porez na dividendu i udjele dobiti, revidirati sustav potpora za poduzetnike te uvesti jedinstveni info portal za poduzetnike koji bi sadržavao sva prava i obveze.

Predviđa se i reviziju nameta i ukidanje onih za koje se utvrdi da nisu potrebni, izjednačavanje cijene energenata za pravne i fizičke osobe, centralizacija plaćanja davanja državi, određivanje fiksnog iznosa doprinosa na plaće do nekog netto iznosa, povoljno kreditiranje bez valutne klauzule.

Udruga Lipa: Ovo je korak u dobrom smjeru

Iz Udruge poreznih obveznika Lipa pozitivno su ocijenili mjere koje MOST predlaže za poboljšanje poslovne klime.

"Smatram da se radi o koraku u dobrom smjeru. Poduzetnicima treba olakšati rad, a ovo što je predloženo ide u tom smjeru", rekao je za Index Davor Huić iz Udruge Lipa.

Makroekonomist Velimir Šonje smatra da je MOst na dobrom tragu. Posebno pohvaljuje ukidanje nameta i reviziju potpora.

"Most je na dobrom tragu. Nedostaje konkretnosti i šireg obuhvata reformi, ali s obzirom na okolnosti, ovo nije loše za početak. Za neke mjere nije jasno kako bi se mogle provesti, no naročito bih pohvalio ukidanje nameta i reviziju te mjerenje učinaka sustava potpora", kaže Šonje.

Hrvatska udruga poslodavaca: Pozdravljamo postavljanje gospodarstva među prioritete

Iz Hrvatske udruge poslodavaca nisu željeli komentirati konkretne prijedloge koji se iznose tokom formiranja Vlade, ali od buduće vlade očekuju sveobuhvatne reforme te upozoravaju da Hrvatska više nema vremena odlagati rješavanje problema.

"Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja inicijative svih stranaka koje gospodarstvo ističu kao ključni prioritet u radu nove vlade. To smo jasno isticali i prije izbora, među ostalim, i kroz 16 pitanja upućenih parlamentarnim strankama. Tijek samih pregovora kao i prijedloge u tom procesu uključenih strana ne možemo komentirati, no očekujemo da nova vlada, kako god ona bila formirana, svoj plan rada temelji na sveobuhvatnim reformama jer, ponavljamo, Hrvatska nema vremena za daljnje odlaganje odlučnog rješavanja gorućih problema koji ograničavaju gospodarski rast.


HUP smatra da Hrvatskoj treba kompetentna i ozbiljna vlada koja će imati snagu, odlučnost i znanje pokrenuti nužne promjene u zemlji kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje monetarne stabilnost, vratilo povjerenje ulagača te izbjegla situacija u kojoj će o nama odlučivati drugi", komentirali su za Index iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Sindikati: A gdje su tu radnici?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas je objavio priopćenje u kojem se osvrnuo na programske dokumente MOST-a. Nezadovoljni su što se premalo spominju radnici i radnička prava.

"Iz dokumenata je razvidno  da se MOST uopće ne bavi radnicima, njihovim radnim uvjetima niti kupovnom moći. Ono što se u odnosu na radnike može pronaći posredno je i nalazi se u dijelovima o poduzetništvu i poslovnom okruženju, a traže 'jednostavniju, efikasniju i fleksibilniju radnu regulativu' i izmjene Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu ...). Zar opet?", pitaju se iz SSSH.

Što vi mislite o reformama?

Koje su vam reforme najbitnije?

 

 

 

 

Pročitajte više